Óriási heroinfogás Konstanca kikötőjében

Mintegy másfél tonnányi, 5 millió euró értékű, nagy tisztaságú heroint foglaltak le magyar kábítószerellenes nyomozók segítségével a romániai Konstanca kikötőjében.

2021. 05. 20. 22:30
null
A román hatóság felvétele a lefoglalt heroin egy részéről Forrás: transindex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román hatóságok 1452 kilogramm (3200 font), napi áron 1 milliárd 750 millió forint értékű heroint foglaltak le Romániában, a fekete-tengeri Konstanca kikötőjében – tudta meg a Magyar Nemzet amerikai forrásból. Ez volt elmúlt évek egyik legnagyobb kábítószerfogása az Európai Unióban.

A román hatóság felvétele a konstancai kikötőben lefoglalt másfél tonnányi heroin egy részéről
Fotó: transindex

A két konténerben, építőanyagok között elrejtett és Nyugat-Európának szánt heroin állítólag Iránból származott, és május 10-én foglalták le a konstancai kikötőben – erről számoltak be angol nyelvű internetes portálok csütörtökön a román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) híradása alapján.

A szervezett bűnözés elleni ügynökség „történelmi elfogásnak” nevezte a mintegy másfél tonna, 5 millió euró értékű lefoglalást, és közölte. A gigantikus heroinszállítmányt a hírek szerint román és külföldi állampolgárokból álló szervezett bűnözői hálózat szállította.

Csütörtökön a bűnüldöző szervek három romániai házat kutattak át, és további öt razziát hajtottak végre két nyugat-európai országban.

Románia közölte, hogy számos ügynökségtől kapott támogatást, köztük az Egyesült Államok Kábítószer-ellenőrzési Hivatalának (DEA), illetve az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének képviselőitől, valamint az Europoltól és az Eurojusttól, valamint nyolc uniós ország igazságügyi hatóságai támogatták az akciót. Lapunk értesülése szerint ezen uniós országok, úgymint Magyarország, Ausztria, Németország, Hollandia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Franciaország specialista kábítószerellenes nyomozói a másfél tonnányi nagy tisztaságú heroin Nyugat-Európába tervezett csempészetét akadályozták meg kiváló együttműködésükkel.

Amerikai hírforrásunk kiemelte a magyar speciális nyomozók munkáját, amit „meghatározónak” mondtak az eredetileg Afganisztán iráni határvidékéről Európába útnak indított szállítmányt csempésző szervezet felszámolásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.