Nehézségekre panaszkodnak, mégis nőttek a jutalmak a baloldali önkormányzatoknál

A ferencvárosi, miskolci és pécsi baloldali vezetésű önkormányzatokhoz hasonlóan más baloldali városokban is nőtt a járvány alatt a vezetők jutalmazására fordított keret.

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar.hu2021. 05. 28. 20:59
KARÁCSONY Gergely; BARANYI Krisztina
Budapest, 2019. november 25. Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester (j) sajtótájékoztatót tart a városházán 2019. november 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miközben egy éve azt halljuk, hogy a kormány anyagilag ellehetetleníti a baloldali vezetésű önkormányzatokat, az általunk kikért adatok szerint több fővárosi kerületben és vidéki városban nőtt a vezetőknek kiosztott jutalmak összege – derül ki az Adatradar.hu cikksorozatából.

„A járvány hatásain túl az Orbán-kormány idei intézkedései már eddig is hárommilliárd forint kiesést jelentettek a Ferencvárosi Önkormányzatnak. Ennek megfelelően kezdtük el tervezni a 2021-es költségvetést. Magunkon kezdtük a spórolást” – írta ki egyebek mellett a Facebook-oldalára Baranyi Krisztina 2020. december 19-én.

Ferencvárosban „tiszta kézzel” osztogatják az önkormányzati jutalmakat
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Azonban az Adatradar által kikért adatokból kitűnik, hogy a spórolást nem kapkodták el a főváros IX. kerületének irányítói.

– Sőt, nem is igazán világos, mit értenek a fogalom, és mit a „magunkon kezdtük” alatt, ugyanis 2020 januárja és 2021 áprilisa között több mint 51 millió forintot fizettek ki jutalom formájában önkormányzati vezetőknek – mutat rá a portál.

Kiemelik, hogy a baloldali polgármester más bejegyzésében is panaszkodott arra, hogy „a kormány kivérezteti az önkormányzatokat”. Ugyancsak tavaly decemberben a Jelennek azt mondta: – Hamarosan ott tartunk, hogy a szemét összeszedésére sem lesz pénzünk.

– Mindez viszont nem gátolta meg abban Ferencváros baloldali vezetését, hogy 2019-hez képest több mint kétszeresére növelje az alpolgármesterek, a jegyző, az aljegyzők, az irodavezetők és helyetteseik, valamint a csoportvezetők jutalmazására fordított összeget – emlékeztetnek.

A növekményt nem magyarázza az elismerésben részesülők száma: 2019-ben 43, a 2020 januárja és 2021 áprilisa közötti időszakban pedig negyvenkilencen kaptak jutalmat. Az eltérés tehát minimális. A táblázatos formában közölt adatok szerint a legnagyobb mértékben az „alpolgármester, jegyző, aljegyzők” és a csoportvezetők soron szerepeltetett tisztségviselők honoráriuma nőtt.

– Az előbbieké kevesebb mint kétmillióról több mint ötmillió forintra, az utóbbiaké pedig 10,8 millióról több mint 23,5 millióra –, miközben a létszámuk csak egy-egy fővel bővült – emelik ki.

A portál vizsgálódása alapján a járvány és a kormányzati elvonások ellenére az irodavezetők is jól jártak: a járványt megelőző évben tízen összesen valamivel több mint 7,1 millió forintot vihettek haza bónuszként, utóbb viszont már tizennégy fő között több mint 15 millió forintot osztottak szét. A pénzbeli elismerésben részesülő helyetteseik száma nem változott, a nekik kifizetett összeg azonban ötről 7,6 millióra nőtt.

– A Veres Pál vezette Miskolcon, ahol márciusban még arról beszéltek, épp csak nem ment csődbe a város, hasonló jelenség figyelhető meg. A megyeszékhelyen egy év alatt másfélszeresére nőtt a kifizetett honoráriumok összege, az elismerésben részesülők száma ugyanakkor drasztikusan csökkent – folytatják a sort a baloldali vezetésű Miskolc önkormányzatának elemzésével.

Az önkormányzat által megküldött adatok szerint 2019-ben, az önkormányzati választások után harmincan kaptak 75 ezer forint körüli karácsonyi jutalmat. A következő évben viszont már csak nyolc vezetőt részesítettek elismerésben, összesen több mint 3,3 millió forint értékben.

A legnagyobb jutalom akkor 2,1 millió forint volt, és idén is kiosztottak már egy személynek 1,3 milliót.

– Pécsett, ahol a járványkezelés miatt szintén összeomlás közeli állapotokról és megszorítások bevezetéséről lehet hallani, a nehéz anyagi helyzet ellenére szintén megnőtt a jutalmak összege: a 2019. decemberi 1,8 millióval szemben tavaly már 2,3 millió forintnál többet fizettek ki bónuszként vezető tisztségviselőknek – hívja fel a figyelmet az Adatradar, majd megjegyzik, hogy a Péterffy Attila irányítása alatt álló város esetében érdemes megemlíteni azt is, hogy 2019-ben hárman az „önkormányzati választásokban történő közreműködésükért” részesültek jelentősebb összegű, negyed és félmillió forint körüli elismerésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.