A jelenleginél is erősebb migrációs nyomás várható őszre

A nyári időjárás és a közel-keleti, afrikai politikai helyzet is hozzájárul ahhoz, hogy hétről hétre újra nő az Európai Unió felé tartó illegális bevándorlók száma. A tengeri és a szárazföldi migrációs útvonalakon is egyre nagyobb a forgalom. Ha a 2015-ös csúcsot nem is éri el, az utóbbi évek átlagához képest a nemzetközi elemzések szerint idén őszre kimagaslóan nagy tömeg indulhat Európa nyugati része felé.

Végh Attila
2021. 06. 26. 6:55
null
Salerno, 2017. június 29. A Földközi-tengerbõl kimentett migránsok várják a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessenek a dél-olaszországi Salerno kikötõjében 2017. június 29-én. Mentõhajók több mint 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerbõl. (MTI/EPA/Ciro Fusco) Fotó: CIRO FUSCO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó az idő, csendesek a tengerek. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője szerint ez az egyik oka, hogy nyáron megnő a migrációs nyomás Afrika felől. Az Égei-tengeren sem kell tartani ilyenkor a hullámzástól, a viharoktól, ott is több migráns indul el Európa felé. A statisztikai adatokon már látszik, a február óta tartó viszonylagos nyugalomnak vége.

Csak Magyarországon ismét kétezer feletti a hetente próbálkozó, a balkáni útvonalról érkező határsértők száma, az olasz és a spanyol partokon ennél is rosszabb a helyzet.

Nagy fogás a halászoknak

A dél-európai államok parti őrségei szerint a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon is megnőtt az embercsempészhajók forgalma. A legnagyobb probléma a szicíliai partok mellett a Kanári-szigeteken tapasztalható, ami már Spanyolországhoz tartozik, vagyis európai uniós terület. Bárkákkal szállítják a főként szenegáli migránsokat, a többségében marokkói halászok egy fuvarért – másodállásként – 1000-1500 dollárt kérnek. Georg Spöttle emlékeztetett: Marokkó rengeteg pénzt kapott Brüsszeltől, hogy fejlessze a tengeri rendőrségét, az unió hajókat, drónokat, éjjellátó készülékeket bocsátott rendelkezésre, de ez csak a Gibraltári-szoros védelmére elég. Utóbbi a legolcsóbb migrációs átkelő, hiszen rövid szakaszt kell áthajózni, viszont itt a legtöbb a visszafordítás is, kevés csempész éri el a kontinens partjait.

A biztonságpolitikai szakértő azt mondta, Afrikából nem csak Szenegál felől érkeznek gazdasági menekültek, a Líbiában zajló polgárháborús helyzet miatt is fokozódik az Európa felé tartó migráció.

Afrikában ma sem ritka a rabszolgaság, a líbiai káosz remek terep a rabszolgavadászoknak, akik tucatjával rabolják el a fiatal fiúkat, akiket a kontinens belső részeibe, sóbányákba visznek.

Nyugtalan kelet

Georg Spöttle kitért arra is, hogy a balkáni útvonalon is történtek olyan geopolitikai változások, amelyek a migráció megerősödéséhez vezethetnek. A békefenntartó erők afganisztáni kivonását követően már most észlelhető, hogy az országban kiélesedtek a törzsi ellentétek, előjöttek az eddig bujkáló, illegalitásba vonuló tálibok, több a gyilkosság, a leszámolás. Ezzel párhuzamosan nőtt a félelem, a viszonylagos biztonságot egyelőre nem tudja fenntartani a helyi rendőrség, a legszegényebb rétegek is újra elindultak a hegyeken át nyugatra, a számukra biztonságot jelentő Európa felé. Ők a legelhivatottabbak, mindent kockára téve kelnek vándorútra, nem lehet őket visszafordítani, nincs is hová visszamenniük.

A szakértő hozzátette, a szerb, macedón, görög területen várakozó afgán migránsok kivétel nélkül ilyenek, soha nem fognak hazatérni, ha kell, naponta megpróbálkoznak a határsértéssel. Ezt a helyzetet uniós szinten, de másképpen kellene kezelni, nem megoldás, hogy az európai határvédelmi szerveknek Görögországtól Ausztriáig folyamatosan munkát adnak.

A mélységi ellenőrzések minimálisra csökkentik az illegális bevándorlók és az embercsempészek esélyeit
MTI/Donka Ferenc

A Nézőpont elemzője úgy véli, az iráni helyzet sem kedvez most az európai határvédelemnek. Az egykori főügyészt, a teheráni mészárosnak is nevezett Ebrahim Raiszit választották meg államelnöknek. A keményvonalas politikus támogatja Irán katonai célú nukleáris programját, így megválasztása egyértelműen Irán rosszindulatú szándékairól tanúskodik. Több mint harmincezer ember kivégzésében játszott szerepe miatt az eddigi legszélsőségesebb elnök az iszlám köztársaságban. Az elemzők azt várják, megválasztásával kiújulhat az országban a síita–szunnita ellentét, emiatt, illetve a halálraítéltek, bebörtönzöttek családjainak menekülési hulláma okán legalább százezer illegális bevándorlóra lehet számítani onnan is a balkáni útvonal felé. A gazdagabb migránsok közvetlenül hozatják magukat a magyar határ közelébe, hogy onnan embercsempészekkel nyugat fel induljanak, a szegényebbek GPS-koordináták alapján gyalog, buszokkal kelnek át a hegyeken.

Georg Spöttle kiemelte: mire a magyar határ közelébe érnek, minden pénzük elfogy ételre, buszjegyre. Ők legalább olyan elszántak, mint az afgánok, nekik sincs visszaút.

Határvadász-segítség

A nemzetközi elemzés alapján kemény nyár és még keményebb ősz várhat a magyar határt védő rendőrökre, honvédekre. A magyar határ és a mélységi ellenőrzés is jól zár, ha kell, átcsoportosításokkal, vezénylésekkel duplájára is emelhető a határt védő rendvédelmi szakemberek száma. Magyarország területére senki nem léphet be jogsértő módon. Ezt Magyarország mellett Szlovénia is belátta, ezért Szerbia és Makedónia mellett már a ljubljanai kormány is segítséget, illetve támogatást kért a magyar hatóságoktól. Június 21-én elindult az első magyar rendőri kontingens Szlovéniába, határőrizeti tevékenység ellátására. A szlovén kormány az elmúlt napokban erősítette meg a horvát–szlovén határt műszaki zárral, újabb rendőri egységekkel, az ő munkájukat segítik a határvédelemben tapasztalt magyar rendőrök.

(Borítókép: A Földközi-tengerből kimentett migránsok várják a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessenek a dél-olaszországi Salerno kikötőjében. Fotó: MTI/EPA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.