A Jobbik rávilágít a szivárványkoalíció törékenységére

A baloldali pártok közötti kapcsolatot az Orbán-kormány ellen érzett gyűlöleten kívül semmi nem tartja össze, ugyanis több kérdésben lényeges különbség tapasztalható a szivárványkoalíció tagjai között – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel. Erre példa a gyermekek védelme kapcsán hozott törvény, amelyet Jakab Péter pártja megszavazott, míg a többi baloldali párt tartózkodott, és heves tiltakozásba kezdett a jogszabály kapcsán.

2021. 06. 27. 6:45
null
Jakab Péter kamunak nevezte a gyermekvédelmi népszavazást. Forrás: ORSZÁGGYŰLÉSI KÖZVETÍTÉS/KÉPERNYŐFOTÓ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon érdekes a Jobbik viselkedése a pedofiltörvény kapcsán, hiszen olyan szavazókat igyekeztek megszólítani annak támogatásával, akik már réges régen elhagyták az egykori nemzeti pártot

– reagált lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője arra, hogy a többi baloldali párttal ellentétben a Jobbik megszavazta a tervezetet.

Az elemző hangsúlyozta: több közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a Jobbik 2018-as szavazóinak túlnyomó része már a Fideszt támogatja, míg Jakab Péter a botránypolitizálásával főként a Momentumtól és a DK-tól szívott el támogatókat.

– Mindezek fényében egyáltalán nem volt logikus döntés szembemenni a balliberális szivárványkoalíció álláspontjával a Jobbiknak, hiszen azzal szavazókat veszítenek

– közölte Deák Dániel, hozzátéve: jól példázza mindezt, hogy a közösségi oldalakon, illetve egyéb felületeken Jakab Péter és más jobbikos politikusok is komoly támadásokat kaptak a pedofilellenes törvény megszavazása miatt.

A XXI. Század Intézet munkatársa rámutatott: sokan kijelentették, hogy nagyot csalódtak a Jobbikban, és nem fognak jobbikos politikusra voksolni.

– A Jobbik viselkedése emellett rávilágít a balliberális szivárványkoalíció törékenységére és kormányzásképtelenségére. Ha ilyen fontos kérdésekben sem tudnak közös nevezőre jutni, akkor hogyan tudnának például egy költségvetést elfogadni, ha esetleg kormányra kerülnének? – tette fel a kérdést a politológus.

Deák Dániel emlékeztetett: nem csak a mostani szavazás, hanem számos egyéb kérdés is töréspontot jelent a hatpárti koalícióban: az LMBTQ-jogok ügyében nem értenek egyet, a határon túli magyarok kapcsán sem egységes az álláspontjuk, de például az adórendszer átalakításának kérdésében sem tudnak közös nevezőre jutni.

– Magyarán, az Orbán-gyűlöleten túl nem sok minden köti össze ezeket a pártokat, ami egy választás során várhatóan nem lesz elég, hiszen a választók világos víziót, jövőképet és kormányzóképességet várnak el a parlamenti választáson induló politikai erőktől

– mondta el a szakértő.

A XXI. Század Intézet elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy az előválasztás kapcsán már megkötötték az alkukat a balliberális pártok, így a valódi téttel nem rendelkező esemény során csupán abban eredményezhet változást a mostani eset, hogy a Jobbik politikusaira kisebb arányban fognak majd voksolni más ellenzéki pártok szavazói, mint azt korábban remélték, ugyanakkor sokan kiábrándulhatnak a többi balliberális pártból is, mert azt látják, hogy elvtelen koalíciókat kötöttek.

– A balliberális pártok álláspontja az LMBTQ-jogok vagy a pedofilellenes törvény kapcsán is hiteltelen, hiszen olyan párttal szövetkeztek, amely a szavazás során ellenezte az ideológia népszerűsítését az iskolákban

– véli a szakértő.

Mint ismeretes: múlt héten az Országgyűlés elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. Az előterjesztésre a kormánypárti képviselők, illetve a Jobbik mondott igent, a többi baloldali párt ugyanakkor bojkottálta a szavazást.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a homoszexuális lobbi szimpatizánsai közül többen is csalódottságuknak adtak hangot, amiért a Jakab Péter vezette párt megszavazta a pedofilellenes törvényt, ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy az LMBTQ-kérdések mentén konfliktus alakul ki a balliberális pártok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.