időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Orbán Viktor: A magyar nemzet lelki kötődése erősebb, mint valaha

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió
2021.06.04. 08:58

Most jobban állunk, mint tizenegy éve – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a trianoni békediktátummal, illetve következményeivel kapcsolatban. Mint mondta, tizenegy évvel ezelőtt úgy döntött a magyar Országgyűlés, hogy az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját kovácsolja. – Persze, volt egy országvesztés, ezt nem fogjuk elfelejteni hetedíziglen se.

De a magyar nemzet megmaradt, és ennek a lelki közösségnek a megőrzése mégis csak sikerült, sőt a kötődés erősebb, mint valaha – és ez nagy dolog!

– fogalmazott Orbán Viktor.

– Van egy fantasztikus kultúránk, ami nincs senki másnak. Tehetséges nép a magyar. Miért ítélnénk magunkat az idők végezetéig bűntudatra? Amióta erősek vagyunk – az elmúlt tíz évben – azóta sikerült jelentősen javítanunk a viszonyunkat a szomszédainkkal is.

Ma egyetlen nép sem élhet úgy a Kárpát-medencében, hogy ne kalkuláljon velünk, magyarokkal – fogalmazott a miniszterelnök.

– Javult a viszonyunk a szomszédos népek közül a horvátokkal, a szlovénokkal, a szerbekkel és a szlovákokkal is. Mint mondta, nem arra kell törekedni, hogy egyik vagy másik hatalom mellé álljon Magyarország, hanem arra, hogy minél több barátunk legyen a föld minden pontján, és ezeket a barátságokat váltsuk át gazdasági együttműködésre.

Teremtsünk olyan lehetőséget más országokban, hogy munkalehetőség, piacok teremtődjenek a magyar munkaerő, illetve magyar áruk számára. Ki kell mennünk a világba, nyitottnak kell lennünk rá, együtt kell működnünk a világgal. Mivel a magyar nyitott nemzet, ez a fajta együttműködés sok előnyt hozhat Magyarországnak – mondta Orbán Viktor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.