A templomok mellett egyházi óvodákat, iskolákat is felújít a kormány

A közösségi élet gyarapodásához, valamint az oktatás-nevelés feltételeinek javításához járul hozzá a kormány azzal, hogy az ország egész területén, valamint a határon túl is egyházi fenntartású óvodákat, iskolákat újít fel a templomokkal egyetemben. Mindez jótékonyan hat a turizmusra is.

Kerékgyártó György
2021. 06. 29. 13:45
SOLTSZ Mikls
Budajenõ, 2021. június 24. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára köszöntõt mond a Hit közösséget teremt címû konferencián a budajenõi Magtárban 2021. június 24-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat egyházakkal kapcsolatos politikája fogalmazódott meg néhány mondatban azon a június végén megrendezett konferencián, amelyet a budajenői Magtár és a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum szervezett közösen. A helyszín a Magtár volt, amelynek egyik kiállítása a sváb közösséghez köthető katolikus zarándokhelyeket mutatja be, a konferencia címe pedig ezt volt: A hit közösséget teremt. Az előadásokban fontos szerepet kapott annak ismertetése, a hit hogyan hatja át, formálja, támogatja a kisebb és tágabb közösségek életét, kultúráját, történelmét.

A Magtárban rendezett konferencián sok fontos gondolat hangzott el a hit közösségformáló erejével kapcsolatban
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az eseményen részt vevő Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy fogalmazott: a magyar kormány fontosnak tartja a kereszténydemokrata értékeket.

Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, amely a hitet, a közösségeket, azok legkisebb egységét, a családot, annak védelmét és támogatását, a magyar nemzeti közösséget és a nemzetiségi közösségeket is ugyanúgy fontosnak tartja.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a 2011-es népszámláláson a nemzetiségiek több mint kétharmada vallotta magát valamely felekezethez tartozónak, ami jóval – mintegy 15 százalékkal – magasabb a többségi társadalomban mért aránynál.

Ha a nemzetiségeket meg akarjuk tartani, kell hozzá a köznevelés, az intézmények, az önkormányzatiság és a civilek támogatása

– vélekedett.

Soltész Miklós tájékoztatása szerint a templomfelújítási programban 26 milliárd forintból 1800 templomépületet újítanak fel, ebből négyszáz az országhatáron túl, a Kárpát-medence magyarlakta területein történik. Az államtitkár hangsúlyozta, mindez nemcsak a helyi közösségek működését gazdagítja, de élénkítőleg hat a turizmusra is.

A templomok mellett ráadásul a következő években

több mint kétszáz katolikus óvoda épül, bővül vagy újul meg idehaza a katolikus óvodafejlesztési programban,

ezek mellett evangélikus és református óvodák is kapnak támogatást a felújításra, valamint a Kárpát-medence magyarlakta területein működő intézmények is.

Korábban megírtuk, az Euorstat adatai szerint Magyarország költ arányosan a legtöbbet az Európai Unióban az egyházak és egyházi iskolák támogatására, aminek köszönhetően 2010 óta megduplázódott az egyházi iskolák száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.