Börtöntöltelék fenyegette meg a börtönfelügyelőt

A Nemzeti Védelmi Szolgálat szakemberei találták meg a büntetés-végrehajtási tiszt fenyegetőit és azok felbujtóját.

2021. 06. 11. 16:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tisztjei alapvető – és nevében is szereplő – feladatát teljesítették, amikor védelmet biztosított egy büntetés-végrehajtási tisztnek. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön hivatásos állományú tagja tett feljelentést a rendőrségen, mivel ismeretlen elkövető február 28-án délután és február 29-én délután között szolgálati lakásának kerítésén egy koszorút helyezett el megfélemlítési célzattal.

A soproni rendőrkapitányságon folytatott nyomozásba a Nemzeti Védelmi Szolgálat is bekapcsolódott és segítségükkel a koszorú elhelyezésére megbízást adó 59 éves férfit a rendőrség beazonosította.

A nyomozók a feltételezett megbízót június 3-án – jelenlegi fogvatartási helyén – zaklatás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Még 2019-ben történt hasonló bűncselekmény. Két magyar állampolgárságú férfi egy ukrán megbízásából halállal próbált megfenyegetni egy határrendészt Szabolcs-Szatmár-Beregben. Az éj leple alatt egy zsákba rejtett koszorút hagytak a határrendész családi házánál, a koszorú szalagjára pedig a rendőr halálára utaló feliratot tettek. A rendőrök – az NVSZ tisztjeinek közreműködésével – azonnal, forró nyomon keresni kezdték a kollégájukat fenyegető elkövetőket: öt napon belül elfogták őket. Ekkor derült ki, hogy nem a saját szakállukra, hanem ötvenezer forintos díj ellenében, titokzatos ukrán megbízójuk kérésére cselekedtek. Utóbbi régóta fente a fogát az említett rendőrre, mert a határrendész – állítólag – nem engedte őt nyugodtan cigarettát csempészni. A két magyart azóta elítélték. Az őket felbérelő, ukrán állampolgárságú, beregszászi Anti Viktor azonban még ma is szökésben van, vélhetően külföldön tartózkodik. A határrendész egyébként leállította közúti ellenőrzésre Antit, és féklámpaproblémák miatt tízezer forint helyszíni bírságot szabott ki, és az ukrán ezért haragudott meg rá.

Az NVSZ védelmi feladata

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) számára alapvető feladatként meghatározott védelmi funkció részeként eljár és védelmet biztosít a védett állomány tagjénak, amennyiben vele szemben hivatali kötelességének teljesítése miatt vagy rá tekintettel bűncselekményt kísérelnek meg, avagy követnek el. Az NVSZ által biztosított védelem kiterjed a védett állomány közeli hozzátartozóira vagy a védett állomány tagjával kapcsolatban álló más személyre is bizonyos bűncselekmények – így emberölés, kényszerítés, személyi szabadság megsértése, emberrablás, zsarolás, testi sértés, magánlaksértés, zaklatás, rablás, rongálás vagy lopás – esetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.