Életfogytiglan járhat a villanyszerelő-gyilkosságokért

Előkészítő üléssel kezdődik a villanyszerelő-gyilkosságokkal vádolt É. Imre építési vállalkozó büntető ügye a Győri Törvényszéken. A vádhatóság életfogytiglani fegyház kiszabását indítványozza, hogy az elkövető csak negyven év letöltése után kerülhessen feltételesen szabadlábra.

2021. 06. 13. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkészítő üléssel kezdődik meg hétfőn a Győri Törvényszéken a villanyszerelő-gyilkosságok néven közismertté vált, kétszeres emberölés miatt indult büntetőeljárásban az ítélkezési szakasz. Az áldozatokat eltűntként keresi a rendőrség, de a vád szerint É. Imre meggyilkolta őket.

É. Imrét a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség

előre kitervelten, nyereségvágyból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja, és vele szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség azt is indítványozta, hogy az elkövetőt csak negyven év elteltével lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani.

 

A vádlott, É. Imre ausztriai építőipari tevékenysége kapcsán ismerkedett meg mindkét áldozattal, majd a vád szerint aljas indokból mindkettőt megölte és a holttesteket ismeretlen helyen elrejtette
Fotó: Kisalföld/Mészáros Mátyás

A vádirat szerint É. Imre 2018 tavaszáig – őrizetbe vételéig – több, mint húsz éven át foglalkozott Ausztriában magántulajdonú ingatlanok felújításával. Magyar alkalmazottjai végezték a szakipari -és segédmunkát, a vádlott fő tevékenysége a munkaszervezés, az építőipari alapanyagok, eszközök beszerzése, a bontási és egyéb hulladék elszállítása volt. A két sértett hasonló jellegű építőipari tevékenységgel foglalkozott magyar alkalmazottak bevonásával Bécsben.

Közös munkavégzéseik révén a sértettek és a vádlott több éves ismeretségben álltak egymással.

A vádlott a vállalkozási tevékenységéből befolyt összeggel nem jól gazdálkodott, egyéb tartozásai mellett az alkalmazottait sem tudta pontosan kifizetni, feléjük pár száz eurótól több ezer euróig terjedő tartozásai keletkeztek. A vádlottnak az építési munkákhoz egy kisméretű kotrógépre volt szüksége. Tartozásai miatt saját nevére nem bérelhetett, ezért az egyik sértett segítéségét kérte, 2015. június 2-án Ausztriából béreltetett egy gépet az osztrák–magyar állampolgárságú, váci illetőségű Orlik Vilmossal.

A nyomozás adatai szerint É. Imre másnap Orlikot „horrortanyájára” csalta, majd a bérelt munkagépért megölte. Ezután a kotrógépet rendszeresen használta, és egy domboldalba vájt pincében tárolta. Orlik autóját az emberölés napján és másnap is használta figyelemelterelés céljából, majd egy ismerőséhez vitte.

A vádirat szerint a másik, mosonmagyaróvári sértettel az elkövető 2018. március 30-ra azért egyeztetett találkozót, hogy tízezer eurót meghaladó tartozását rendezze, továbbá egy villanyszerelési munka elvégzését is kérte tőle. Az újabb megbízás azonban nem volt valós, annak helyét az elkövető nem is árulta el arra hivatkozva, hogy nehezen megtalálható, ezért inkább majd személyesen vezeti oda.

Másnap É. Imre Mácsik Zoltánt elcsalta a tanyájára. A szerelőt beküldte a vízóraaknába, hogy javítsa meg a szivattyút, majd felülről fejbe lőtte, a holttestet pedig megpróbálta feldarabolni, majd elégette az aknában. A maradványokat zsákban Ausztriába vitte, ahol egy folyóba dobta a pisztollyal együtt.

A nyomozók mindezt É. Imre volt cellatársától tudják, akinek a gyanúsított letartóztatása alatt állítólag mindent elmondott. A cellatárs állítását bizonyítja, hogy a jelzett aknában megtalálták Mácsik DNS-ét. A tanya átkutatása után előkerültek É. Imre telkéről Mácsik szerszámai, egy bontóműhelyben pedig megtalálták a szerelő autóját is.

A bizonyítékokon múlik

Miután a két eltűnt, a vádirat szerint meggyilkolt villanyszerelő holtteste nem került elő, a bizonyítási eljárásnak meglehetősen alaposnak kell lennie az eredményes igazságszolgáltatáshoz. Emlékezetes, hogy a darnózseli asszonydaraboló hentes ügyében sem került elő az áldozat holtteste, a nő testéből minimális anyagmaradványokat találtak meg a darnózseli réten. Ennek ellenére Nagy János a Kúrián 21 év fegyházat kapott aljas indokból, különös kegytelenséggel elkövetett emberölés miatt. Ugyancsak nem került elő VV Fanni holtteste sem, a valóságshow-szereplő meggyilkolásával a dunaújvárosi B. Lászlót vádolják, a per a végéhez közeledik, és bizonyítottság esetén B. akár életfogytiglani fegyházat is kaphat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.