Karácsony megszüntette, a kormány dunai körjáratot indít

„Tarlós István bevezette, Karácsony megszüntette, a kormány segít a budapestieknek” – írja a budapesti Fidesz. A főváros idén nem indítja el a BKV menetrend szerinti hajójáratát, amelyet legfőképpen szabadidős tevékenységként vettek igénybe olcsón a fővárosiak. Azért, „hogy Magyarország fővárosa ne essen ilyen szégyenbe, a kormány sietett Budapest segítségére. Az állami hajózási cég a saját hajóival, a saját kikötőin, a saját személyzetével és a cég költségén dunai körjáratot indít.”

Forrás: Facebook2021. 06. 04. 16:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A BKV hosszas titkolózás után a múlt héten ismerte be, hogy idén nem indítják el a menetrend szerinti dunai hajóközlekedést. Ezt a gyerekes családok, fiatalok, a fővárosba látogató turisták által kedvelt szolgáltatást 2012 óta a hét minden napján igénybe lehetett venni, hétköznapokon akár BKV-bérlettel vagy menetjeggyel is” – írta közösségi oldalán a budapesti Fidesz. A kormánypárti frakció hozzátette: egy európai főváros, amely ilyen adottságokkal rendelkezik, nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki a vízi közlekedés előnyeit, nem hagyhatja lakóit és az ide érkező vendégeit ilyen szolgáltatás nélkül.

„Hogy Magyarország fővárosa ne essen ilyen szégyenbe, a kormány sietett Budapest segítségére. Az állami hajózási cég a saját hajóival, a saját kikötőin, a saját személyzetével és a cég költségén dunai körjáratot indít” – jelentette be a a fővárosi Fidesz.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: sokunknak okozott örömet, amikor egy hosszú nap után vagy csak városnézés gyanánt, esetleg forgalomkerülés miatt hajókkal utazhattunk a Dunán.

– Éppen ezért szomorúan vettük tudomásul, hogy a 2012-ben, Tarlós István idején indult BKV-hajójáratokat a főváros mostani vezetése már nem indítja el. Sok ezer budapesti csalódottságát kívánja orvosolni az állami hajózási társaság, a Mahart döntése, ami vállalta, hogy körjáratot indít Budapesten. Ha az önkormányzat nem képes ellátni a feladatát, akkor a kormány, ahogy már sokszor, kisegíti. Így van ez most is annak érdekében, hogy azok, akik még nem látták a pesti vagy a budai panorámát a Dunáról, megcsodálhassák, vagy hogy az idelátogató külföldi turisták – akikre éppen most van a fővárosnak a legnagyobb szüksége – élményekkel tele utazzanak haza, öregbítve a főváros hírnevét – mondta el a kormányszóvivő.

A dunai körjárat feltehetően hasonló lesz a tavaly indított Dunakanyar-hajójárathoz, amellyel olcsón megtekinthetők a térség szépségei a Dunáról. Rétvári Bence a közösségi oldalán még a múlt héten úgy fogalmazott: „Budapesten megszüntetik, a Dunakanyarban sűrítjük a hajójáratokat.”

„Tavaly indult a dunakanyari hajókörjárat, amely azonnal népszerű lett, több mint 120 ezren utaztak rajta. Idén tovább bővül a kínálat, így már öt útvonalon közlekednek a járatok, csúcsidőben ráadásul sűrítve, akár három-négy hajó is egy időpontban, hogy mindenki felférjen” – jelentette be Emberi Erőforrások Minisztériumának az államtitkára.

A parlamenti államtitkár hozzátette: Budapest hiperpasszív főpolgármestere leépíti a dunai hajózást, miközben azt fejleszteni kellene. A Duna partján fekvő településeknek elemi érdeke a hajózás bővítése. A vízparti adottságokat egy jó vezetés ki tudja használni, a meglévő lehetőségeket megszüntetni viszont nagy visszalépés.

„A hajóközlekedés környezetbarát, ráadásul természetközeli élményt is nyújt, így a zöld jövő elképzelhetetlen a vízi közlekedés fejlesztése nélkül. Nemcsak szavakban, de tettekben is szükség lenne Budapesten a környezetvédelemre. A jól szervezett hajójáratokra nagy igény van, amit a Mahart által üzemeltetett dunakanyari járat is bizonyít. Ehhez persze szükség van hozzáértése és cselekvőképességre, amiknek Budapest vezetése mostanság híján van” – közölte Rétvári.

A dunakanyari hajójáratokon külön jeggyel bicikli és kutya is szállítható. Kombinált napijeggyel a Mahart, a MÁV, a Volánbusz és a HÉV járatai is korlátlanul igénybe vehetők, és az utazás tetszőleges alkalommal megszakítható, bármelyik hajóállomáson ki és be lehet szállni. A jegyek akár mobilalkalmazással is megvásárolhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.