Petíció indult a Mocsárosdűlőért

Petíció indult a Mocsárosdűlő megmentéséért, mert a főváros lakóparkok vagy irodaházak építésére értékesítené a terület egy részét. A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat egy ügyes kommunikációs trükkel magyarázza a Mocsárosdűlő egy részének a beépíthetőségét. A zöldövezeti terület ugyanis a besorolása szerint a hetvenes évek óta tartalék lakásépítésre szolgál, csak kétharmad részét nyilvánították védetté, a fennmaradó területről pedig lekerülhet a korábbi vezetés változtatási tilalma.

2021. 06. 03. 9:18
null
2020.12.28. Budapest Mocsárosdűlő Óbuda, be akarják építeni a területet Fotó_ Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most már a közterületeken is lehet aláírást gyűjteni, így ki tudjuk terjeszteni a Mocsárosdűlő megvédéséért indított petíciónkat. Addig gyűjtjük az aláírásokat, amíg nem tudjuk módosíttatni Karácsony Gergelyék tervét – mondta lapunknak Bús Balázs korábbi óbudai polgármester, aki néhány hete indította el azt a petíciót, amelyet a III. kerületi Mocsárosdűlő beépíthetősége és értékesítése ellen fogalmaztak meg.

A főváros ugyanis azt tervezi, hogy értékesíti a terület egy részét, ahol lakóházak és irodaházak épülhetnének fel.

A fideszes képviselő leszögezte: arra a területre nem szabad semmilyen lakó- vagy irodafunkciót engedni, továbbra is zöldterületként kell megőrizni.

– A főváros azonban egy ügyes módosítással verné át a kerület lakosait, a zöldövezet egyharmad részéről azt állítják ugyanis: az nem a Mocsárosdűlő része, így befektetési céllal értékesíthetik. A nagyobbik, hatszázezer négyzetméternyi területet pedig védetté nyilvánították, azt hangoztatva, hogy a korábbi vezetéssel ellentétben épphogy megvédték a zöldterületet – tette hozzá a politikus.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer korábbi polgármestere Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bús Balázs információi szerint pontosan 268 ezer négyzetméternyi terület az, amire azt mondják, hogy nem tartozik a Mocsárosdűlőhöz.

Az viszont egy kommunikációs trükk, hogy ezt letagadják a zöldövezetből.

– Most a rendezési tervet készítik elő, azt halljuk, hogy befektetőket keresnek, akiknek majd megpróbálják értékesíteni a területet, ahol akár luxuslakópark is épülhet – közölte Bús Balázs. Hozzátette: az ingatlanok építésével több probléma is adódik, legfőképpen a közlekedés szempontjából, mert ekkora terhelést Óbuda már nem visel el, a HÉV-vel történő közlekedés is lehetetlen – közölte az önkormányzati képviselő.

A Mocsárősdűlő Óbudán, amit be akarnak építeni Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád

– Anélkül, hogy a jelenlegi közlekedésen javítanánk, nem lehet megépíteni egy ilyen lakóparkot, és a zöldterületet is meg kell védenünk. Egyes hírek szerint Karácsonyék ott nagyobb látogatóforgalmat képzelnek el, a parkolást is ezen a területen akarják megvalósítani. Ez a zöldpolitikájukba egyáltalán nem illik bele – tette hozzá a politikus.

– A Mocsárosdűlőt egy városi közparknak kell megőrizni, az elmúlt ciklusban változtatási tilalom alá vontuk ezt a területet, pontosan azért, hogy ilyesfajta befektetési tervek ne tudjanak megvalósulni. A Mocsárosdűlőt eddig egyik főpolgármester sem akarta beépíteni – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.