időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Politikai kéregetők

Ritó Szabolcs
2021.06.03. 05:50
Politikai kéregetők

Lassan külön „üzletággá” válik egyes baloldali képviselőknél, hogy a parlamenti rendbontások után a választóikkal fizettetik meg a házszabály megsértése miatt kiszabott büntetésüket. Jakab Péter, a Jobbik elnöke eddig hatmillió forintot gyűjtött össze a szimpatizánsaitól annak a 9,6 millió forintos bírságnak a megfizetésére, amelyet a kormánypárti képviselők nyílt sértegetése miatt kapott. Tordai Bence (PM) márciusban kezdett gyűjtésbe, miután 8,2 millió forintos büntetést kapott. Hadházy Ákos pedig tavaly 5,1 millió forintot gyűjtött szavazóitól a saját büntetéseinek kifizetésére.

Jakab Péter egy olyan komédiás, aki hétről hétre bohócot csinál magából. Ez havi hatmillió forintba kerül a választópolgároknak, hiszen fizetést, autót és sofőrt is kap mindezért a Parlamentben nyújtott produkcióért – közölte az Országgyűlésben hétfőn Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta, Jakabot Gyurcsány alkalmazza, de nem az eszéért, hanem azért, hogy csörgősipkát tegyen a fejére, és azt rázza. Ez a viselkedés most várhatóan csaknem tízmillió forintjába fog kerülni a képviselőnek, aki a büntetés kifizetésére gyűjtésbe kezdett a választói körében, és eddig mintegy hatmilliót sikerült is összekalapoznia.

A Facebook-bejegyzéseiben parizert majszoló egyszeri honpolgár szerepében tetszelgő politikus egyébként pontosan havi 6,2 millió forintot keres politikusként, és a jövedelméhez saját szolgálati autó és sofőr is jár, sokan ezért is tartják álságosnak, hogy gyűjtésbe kezdett a szimpatizánsainak körében.

A baloldali összefogás politikusai egyre gyakrabban hárítják a saját hibáikból fakadó bírság költségeit a választóikra
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ennek ellenére a pártelnök továbbra is áldozati pózban nyilatkozgat. „Soha nem fogok elhallgatni, akkor sem, ha büntetésből a házamat viszitek!”, írta például harcos hangnemben a pártelnök a Facebook-oldalán, ezt követően azonban május végéig minden nap közzétett egy bejegyzést, amelyben arra buzdította szavazóit, hogy támogassák anyagilag a Jobbikot.

Érdemes visszaidézni, hogy a Jobbik volt az a párt is, amelynél az Állami Számvevőszék tavaly kiadott jelentése szabálytalanságokat állapított meg a szervezet 2017–2018-as gazdálkodásában.

A jelentés azt írta, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem biztosította a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartását.

Nem Jakab Péter az egyetlen azonban a baloldali politikai szereplők közül, aki a szimpatizánsaival fizetteti meg szabálysértéseinek az árát. Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért frakcióvezető-helyettese például márciusban kapott 8,2 millió forintos büntetést a parlament házelnökétől, amelyet több közösségi médiás bejegyzésben is kifogásolt. Ezekben szintén arra kérte a követőit, hogy anyagilag is támogassák pártja további „küzdelmét a Fidesz ellen”. Az idei vagyonnyilatkozata alapján Tordai valóban az egyik legjobban eladósodott baloldali politikus.

Ellentétben Hadházy Ákossal, a másik „nagy kéregetővel”, aki országgyűlési képviselőként havi 1 103 400 forint tiszteletdíjat kap, valamint 25 százalékban tulajdonosa a Hadházy-Vet Kft.-nek, amelynek nyereségéből ötven százalékban részesedik. A cég pedig 2019-ben 39,196 millió forint bevételt könyvelt el. Hadházy Ákos – aki a Momentum egyéni országgyűlési képviselő-jelöltje Zuglóban, a baloldali előválasztáson – az idei adóbevallása szerint 5,1 millió forintot gyűjtött össze szimpatizánsaitól, amelyből hárommillió forintot a politikai akciói közben elkövetett szabályszegésekkel összeszedett bírságokra költött. A fennmaradó kétmillió forint sorsát azonban a mai napig homály fedi. A képviselő a járvány alatt szervezett dudálós tüntetése miatt további 750 ezer forint büntetést kapott a rendőrségtől, amelyre azonban a lakására bejegyzett alapítvány gyűjtötte össze a támogatásokat, így az nem jelent meg a vagyonnyilatkozatában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.