időjárás 18°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

A váci balliberális bölcsődeigazgató szegregálná a gyermekeket

Magyar Nemzet
Forrás: HírTV
2021.07.06. 22:21
A váci balliberális bölcsődeigazgató szegregálná a gyermekeket

Több évtizedes fejlesztői munkát tett semmissé a balliberális váci városvezetés által kinevezett intézményigazgató a város egyik bölcsődéjében – adta hírül a Hír TV híradója. A Baba utcai bölcsődében korábban részlegesen együtt nevelkedtek a fogyatékkal élő, és az egészséges gyermekek, az itt folyó szakmai munkát országosan elismerték. A tavaly szeptemberében kinevezett új igazgató azonban szegregálta a csoportokat, és a szülők elmondása szerint többször is megengedhetetlen hangnemben beszélt a fogyatékkal élő gyermekekről.

A váci Baba utcai bölcsőde eddig évtizedek óta átgondolt, részleges integrációban működött, a korai fejlesztés jegyében. Ez azt jelenti, hogy bizonyos tevékenységek alatt együtt nevelik a fogyatékkal élő és az egészséges gyermekeket. A balliberális váci városvezetés által szeptemberben kinevezett új igazgató azonban elválasztotta egymástól a csoportokat, és a fogyatékkal élőknek új bejáratot nyitott – derült ki a Hír TV kedd esti híradójából.

Aulechla Anita, az intézmény korábbi növendéke azt mondta:, nem érti, miért kell tönkretenni valamit, ami működött.

– Mert ha valami nincs, és esetleg a terv ellen tiltakozna valaki, hogy ne csináljuk, vagy nem biztos, hogy csináljuk. No de ha ez ilyen jól működött idáig, erre nem tudok más szót, csak azt, hogy ez szégyen, hogy idáig jutottunk

– jelentette ki Aulechla Anita.

Az intézményvezető arra hivatkozott, hogy a bölcsőde korábbi nevelési módszertana törvényt sértett, ezért kellett megváltoztatni. A szülői érdekképviseleti fórum többször kérte, hogy törvényi hellyel támassza alá érvelését, ez azonban elmaradt. Ekkor a szülők a felügyeleti jogkört ellátó Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordultak.

Matkovich Ilona balliberális polgármester azt írta: a szakvéleményeket továbbította a Baba utcai bölcsőde vezetőjének
Fotó: Facebook

Kárpáti-Kelemen Katalin, a szülői érdekképviseleti fórum képviselője a Hír TV híradójának elmondta:

– A kormányhivataltól február 23-án megkaptuk azt a szakmai álláspontot, amiben az szerepelt, hogy nem ütközik törvénybe a részleges integráció alkalmazása, tehát a bölcsőde nem sért azzal semmilyen törvényt, hogyha részleges integrációban történik a gyermekek gondozása.

A szülők további szakértői véleményt kértek a Budapesti Korai Fejlesztő Központtól, ahol szintén azt mondták: az eddigi szakmai munka példamutató volt. A bölcsőde vezetője ezután szülői értekezletet hívott össze, ahol a megjelenő szülők szerint többször használt kifogásolható hangnemet.

A szülők még februárban írtak egy a szakmai ajánlásokkal alátámasztott levelet Vác balliberális polgármesterének, aki azonban csak a napokban, július 5-én válaszolt erre.

Matkovich Ilona azt írta: a szakvéleményeket továbbította a Baba utcai bölcsőde vezetőjének. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy helyreállhat-e a korábbi szakmai munka az intézményben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.