Francesco Giubilei: Az eltörlés kultúrája egyszínűvé tenne mindent

Ellent kell állni az egyszínűvé válásnak és az individualizmus terjedésének ahhoz, hogy Európa gazdagságát és sokszínűségét megőrizzük – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Francesco Giubilei olasz politikai elemző, aki szerint egy intellektuális forradalom átformálhatja a most uralkodó trendektől szenvedő kontinenst.

Kerékgyártó György
Forrás: Kossuth Rádió2021. 07. 04. 10:10
FRANCE - ILLUSTRATION - PARIS
27 June 2020, Paris (75), FRANCE. Two women wearing a veil cross a crosswalk. 27 juin 2020, Paris (75), FRANCE. Deux femmes portant un voile traversent un passage pour pietons. (Photo by Xosé Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: XOSE BOUZAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a teljes tömeget kell uralni, hanem azokat a csatornákat, amelyeken keresztül hatással lehet lenni a tömegekre. Erre jött rá a nemzetközi és az európai szellemi elit egy szűk csoportja, amely folyamatosan befolyást szerzett az iskolákban, az egyetemeken és a médiában – vélekedett a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Francesco Giubilei olasz politikai elemző. Giubilei, aki a Fondazione Tatarella elnevezésű konzervatív alapítvány elnöke, továbbá vendégelőadóként tanít a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC), kifejtette, ez a fajta befolyás teszi lehetővé, hogy az említett szűk csoport könnyen és gyorsan formálja az európai gondolkodást. Ez pedig az egyformaság, az egyszínűség felé vezet. Mint mondta, Milánó utcáin sétálva szinte ugyanazt látja az ember, mint bármely más európai városban.

Ezzel párhuzamosan jelentkező probléma az individualizmus terjedése. Lassan leszokunk arról, hogy az emberi kapcsolatainkat ápoljuk, hogy együtt legyünk a családdal, hogy a templomi közösségben létezzünk. Az elemző úgy fogalmazott, az eltörlés kultúrája terjed, ami már most komoly problémákat okoz Európának.

Giubilei arról beszélt, ő és a kutatói csoportként, valamint médiafelületként is működő Fondazione Tatarella munkatársai azon az állásponton vannak, hogy Európa sokszínűségét meg kell őrizni, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a különbözőség nem probléma, hanem a gazdagság jele. Hozzátette, ehhez azonban az szükséges, hogy az ember figyelembe vegye a tényeket, ami az európai közösségben ma nem divat. Példaként Közép-Európa történetét említette, amely sok-sok nyelv, kultúra, vallás közös története, sok-sok saját tradíciójához ragaszkodó ország története. Mint mondta, a különbözőséget megérteni kell, és nem eltörölni.

A felkészületlenség és a tudatlanság példájaként idézte fel, hogy míg 1956-ban az egész világon számos országban szólaltak fel a magyar forradalom mellett, addig a legerősebb olasz kommunista párt a Szovjetunió mellett állt ki.

Az elnyomó hatalom ellen előbb-utóbb forradalom robban ki. Előfordulhat-e ez Európában? – hangzott az újságírói kérdés, amire Francesco Giubilei úgy válaszolt: jakobinusi értelemben vett forradalomra nincs szüksége a kontinensnek, de egy intellektuális revolúció, amely megtöri az uralkodó trendeket, szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.