Princz Gábort is csőbe próbálhatta húzni Portik

Portik Tamás valóban feladatul kaphatta, hogy Gyárfás Tamást, Princz Gábort és más, általa eddig meg nem nevezett személyeket húzzon csőbe, mondassa ki velük, mintha Fenyő János halálára ők adtak volna megbízást.

Magyar Nemzet
2021. 07. 01. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fenyő János meggyilkolása miatt felbujtóként Gyárfás Tamás és perújításban megbízóként Portik Tamás ellen indult egyesített büntetőper mai bizonyítási eljárásában is a vád egyik fontos bizonyítéka, a hírhedt hangfelvételek nyelvészszakértői elemzése volt a téma. Ezeket a hangfelvételeket Portik Tamás rögzítette titokban, miközben Gyárfás Tamással az utcán sétált. A vádhatóság és az igazságügyi nyelvészszakértő szerint a beszélgetésekből – bár konkrét megbízás nem hangzik el Gyárfás részéről, hogy Portik ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő Jánost – áttételesen kiderül, hogy közük van a Fenyő-gyilkossághoz.

Portik Tamás zárt hírközlési láncon keresztül vett részt a Fenyő-gyilkosság miatt indult perben
Fotó: Hír TV Riasztás

Gyárfás Tamás tegnap élesen vitatta Ránki Sára nyelvészszakértő megállapításait, amelyek szerinte nem objektívek és számos ponton tévesek. Ezt konkrétumokkal is bizonyítani kívánta. A védelem ugyanakkor nem kérheti saját nyelvészszakértő bevonását, mert a bíró szerint annak még nincs itt az ideje. Később, például ősszel akár sor kerülhet erre is.

A tegnapi és a mai tárgyaláson a távmeghallgatáson keresztül a fegyházból bekapcsolt Portik többször is közölte:

vannak olyan általa titokban rögzített hangfelvételek is, amelyeken Princz Gáborral, a Postabank korábban elhunyt vezérigazgatójával, valamint az ebben az ügyben is nyomozó Kovács Lajossal, az ORFK úgynevezett „döglött ügyek” osztályának vezetőjével beszélget. Sőt olyan felvétel is van, amelyen a szintén elhunyt Kiss Ernő volt dandártábornokkal, volt XIII. kerületi rendőrkapitánnyal beszél.

Hogy ezek hol vannak, arra Portik nem volt hajlandó válaszolni, ám ha valóban vannak a Postabank elnök-vezérigazgatójával felvételek, azok elemzése fontos adut adhat a védelem kezébe.

Még a szerdai tárgyaláson derült ki, hogy egy ilyen felvételről a védelem is tud. Az „Olympus M64” című felvétel mellőzése érthetetlen is a védelem számára, hiszen az álláspontjuk szerint több olyan információt tartalmaz, amely elengedhetetlenül fontos az összkép megítéléséhez. Ezt igazolja szerintük az alábbi párbeszédrészlet:

Gy.: Engem keresett a Princz egy hete …

P.: Ja a Princz…

Gy.: … én akkor voltam Londonban, mondtam, hogy nem vagyok itthon, de itt vagyok. Jövök haza…

P.: Tényleg!? Beszélgettem vele a múlt héten…

Portik Tamás tehát a 2003-ban lejárt körözését követően Princz Gáborral is felvette a kapcsolatot.

A védelem kérte a bíróságtól, hogy szerezze be a Portik–Princz-beszélgetések hangfelvételeit is. Ezekből szerinte következtetéseket lehetne levonni. Nem kizárt, hogy Portik ugyanazt a módszert alkalmazta Princzcel, mint Gyárfással szemben.

Ezt a feltevést erősíti Portik Tamásnak a 2021. február 25-én tett vallomása is, amikor elmondta:

„feladatul kapta, hogy Gyárfás Tamást, Princz Gábort és más, általa eddig meg nem nevezett személyeket húzzon csőbe, mondassa ki velük, mintha Fenyő János halálára ők adtak volna megbízást”.

A bizonyítási eljárás jövő héten kedden és csütörtökön folytatódik a tervek szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.