időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Viszlát, műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó és társaik!

Forrás: Facebook/Szentkirályi Alexandra
2021.07.01. 11:45
Viszlát, műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó és társaik!

https://www.facebook.com/alexandraszentkiralyi.gov/videos/406234893945910

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán közzétett videójában elmondta, a magyar kormány nemcsak beszélt a klíma- és természetvédelemről, hanem cselekedett is.

Július elsejével betiltjuk az egyes, egyszer használatos műanyag termékek és az oxidatív úton lebomló műanyagokból készült termékek forgalomba hozatalát.

A tiltás olyan termékekre vonatkozik, mint például a fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, valamint a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, továbbá a fehér habból készült ételtároló edények és italtárolók, továbbá egyes könnyű, műanyag zacskók – magyarázta Steiner Attila államtitkár.

A kormányszóvivő és az államtitkár meglátogatta a Profilkomp Zrt-t. telephelyét, ahol megnézték, hogyan tudják környezetkímélőbb módon feldolgozni a már nem használt és lebontható műanyag termékeket.

Steiner Attila kiemelte, az egyes egyszer használatos műanyag termékeknek nemcsak a kivezetése kezdődött meg, de ezzel szinte egyidejűleg,

2021. július 3-tól uniós szinten egységes jelölésekkel kell róluk tájékoztatást nyújtani a fogyasztók számára.

Fel kell majd tüntetni, hogy a termékek műanyagból készültek, illetve tartalmaznak műanyagot, illetve hogy negatív hatást gyakorolnak a környezetre – tette hozzá.

A mostani tiltással a jövőben forgalomba nem hozható termékeknek mind lesz megfelelő, de környezetkímélő alternatívája – jelentette ki Szentkirályi Alexandra.