Vona Gábor: Cikinek találom korábbi önmagam

A Magyar Gárda Gyurcsány Ferenc 2006-os eseménykezelésének reakciójaként jött létre – idézte fel Vona Gábor a Blikknek adott interjúban. A Jobbik korábbi vezetője arra is kitért, hogy nagyon sok mindent szégyell, de semmit sem bán. Nem szereti visszanézni korábbi önmagát, mert cikinek találja. Most már abban látja felelősségét, hogy szűrés nélkül bárkit felvettek a gárdába. Vona arról is beszélt, hogy nem vágyik vissza a pártpolitikába.

Magyar Nemzet
Forrás: Blikk2021. 07. 19. 12:43
VONA Gbor
Budapest, 2018. április 9. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Aquincum Hotelben 2018. április 8-án. Vona Gábor lemond elnöki tisztségérõl. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor a 2018-as országgyűlési választási vereség után lemondott a Jobbik vezetéséről és hátat fordított a pártpolitikának. A korábbi pártelnök a Blikknek adott interjúban megjegyezte, Vona Gábor névvel piaci alapon nem egyszerű megélni. Az egykori szélsőjobboldali politikus elárulta: nem keres annyit, mint politikusként, azt az egzisztenciát fel kellett adnia, ami frakcióvezetőként volt neki. A korábbi Jobbik-elnököt másfél évtizedes politikusi pályája során számos bírálat érte, például az általa vezetett, militáns stílusú Magyar Gárda miatt.

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke

– Sokak számára a Magyar Gárda emléke egy szélsőjobboldali szabadcsapat, ami a magyarországi cigánysággal, zsidósággal és úgy általában a kisebbségekkel szemben jött létre. Ez nem igaz: a gárda Gyurcsány Ferenc 2006-os eseménykezelésének reakciójaként jött létre – idézte fel Vona, aki abban érzi a felelősségét, hogy sok náci, nyilas csapódott hozzájuk és nem szűrték a jelentkezőket.

Az interjúban az is szóba került, hogy noha a korai Jobbik kedvenc témája volt a „cigánybűnözés”, Vona Caramelnek drukkolt a 2005-ös Megasztárban. A volt pártelnök pontosította: soha nem az volt az álláspontja, hogy aki cigány, az bűnöző.

– Nagyon sok mindent szégyellek, de semmit sem bánok.

Nem szeretem visszanézni korábbi önmagamat, mert cikinek találom, de megtagadni se szeretném, mert amin átmentem, az segített, hogy azt tudjam képviselni, amit most: ki kell emelkednünk a törzsi háborúskodásból

– fogalmazott Vona, aki elmondta: most is a közélet közelében sistereg, de a pártpolitikába nem vágyik vissza. Legalábbis jelenleg biztos nem. A korábbi Jobbik-elnök úgy látja, az egykori radikális párttal szimpatizálók

árulónak tartják őt, és haragszanak rá, ez az oka annak, hogy már csak minimális kapcsolata van a régi harcostársaival.

Jakab Péter, a párt jelenlegi elnöke is bírálta őt, ami Vonának nem esett jól, de nem akart rá érdemben reagálni. „Megpróbálom megtartani az eleganciámat” – zárta a beszélgetést Vona Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.