Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Átadták az okleveleket a Stipendium Peregrinum-ösztöndíj nyerteseinek

Áder János köztársasági elnök és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfő délután átadta az okleveleket a Stipendium Peregrinum-ösztöndíj idei nyerteseinek. Az ösztöndíjjal idén 47 tehetséges fiatal kezdheti meg a tanulmányait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, ntk.hu2021. 08. 30. 16:28
NOVÁK Katalin
Koronavírus - Sajtótájékoztató a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs üléséről Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ösztöndíjasok eddigi teljesítményük, kimagasló eredményeik alapján nyerték el a lehetőséget, hogy a következő időszakban a világ neves felsőoktatási intézményeiben tanulmányozzák mindazt, ami érdekli őket

– hangsúlyozta az ösztöndíj eredményét ismertető sajtótájékoztatón Áder János köztársasági elnök, megjegyezve: az ösztöndíjasok olyan kíváncsisággal, szorgalommal, tehetséggel és megismerési vággyal rendelkeznek, amellyel egy ilyen útra érdemes elindulni. 

Szavai szerint ehhez a szellemi önerőhöz a közösség a szurkolás mellett az anyagi biztonságot teheti hozzá. – Az álmok megvalósításáért szövetkezik most egyén és közösség – fogalmazott. Az államfő továbbá rámutatott, hogy a történelmi elődök, akik az ösztöndíjasokhoz hasonlóan tanulni mentek külföldre, munkájuk végeztével sosem csak a diplomájukkal tértek vissza, hanem azzal a késztetéssel is, hogy segítsenek azzal, amit láttak és hallottak, ezért bízik benne, hogy amikor az ösztöndíjasok visszajönnek Magyarországra, nekik is lesz mit mesélniük, mondaniuk, tanítaniuk.

Áder János beszédét követően a családokért felelős tárca nélküli miniszter tudatta: idén 47 tehetséges fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum-ösztöndíjjal, amelynek célja, hogy a tehetségek anyagi helyzettől függetlenül is lehetőséget kaphassanak. 

Novák Katalin tájékoztatása szerint a sikeresen pályázók között 34 új ösztöndíjas van, 13-an tavaly már az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra pályáztak. 

Az Egyesült Királyságban tizenhét, az Egyesült Államokban négy, Hollandiában hét, Svájcban kettő, Dániában, Belgiumban, Portugáliában és Franciaországban pedig egy-egy tehetséges magyar fiatal tanulhat. A legtöbben tudományos területen, természettudományi és műszaki szakon tanulnak majd tovább, de például gazdasági és művészeti területen is vannak ösztöndíjasok. 

A 47 fiatalnak félmilliárdos támogatást ad a kormány, egy ösztöndíjast 2–22 millió forint közötti összeggel segítenek 

– ismertette, hozzátéve: idén tíz tehetséges fiatal a Mathias Corvinus Collegiumtól kapja a támogatást.

A miniszter végül hangsúlyozta: Magyarországon kiemelkedően tehetséges fiatalok is élnek, őket kormányzati eszközökkel is szeretnék támogatni. Ezt a célt szolgálja a Nemzeti Tehetség Program, amely évente 300-350 ezer fiatalnak nyújt segítséget a tehetsége kibontakoztatásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.