Reggel nyolckor elrajtolt a 39. Balaton-átúszás, közel hétezer résztvevővel

A múlt szombatról mára halasztott 39. Lidl Balaton-átúszás első próbázói már kora reggel túlestek a gyors sportorvosi vizsgálaton, nyolc és kilenc óra között pedig már csobbant is első csapat a révfülöpi strandon. Idén közel hétezren vettek részt a Balaton-átúszáson.

2021. 08. 07. 9:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári Balaton legnagyobb szabadidősport-versenyére csütörtök estig több mint nyolcezren regisztráltak, de a végleges szám akár a tízezret is elérheti. Mint megírtuk, idén is volt ehetőség az 5,2 kilométeres táv felének vállalására, így akik késve kezdtek edzeni vagy nem biztosak önmagukban, a rövidebb pályát is választhatták.

 

A rendező BSI Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint a szigorú járványügyi részvételi szabályok mellett megtartott rendezvény indulói közül a hagyományos 5,2 kilométeres Révfülöp-Balatonboglár úszótávot több mint 6200-an, a másodszor megrendezett, 2,6 kilométeres Balatonboglárról induló és oda is érkező féltávúszást ötszáznál is többen, a SUP-osoknak idén először szervezett Balaton-áthúzást pedig több mint kétszázan választották.

A rendezvényre az ország közel 800 településéről érkeztek nevezők, 47 százalékuk nő volt.

A legidősebb résztvevő is teljesítette a távot 

 

A víz a reggeli induláskor 23,5-24,8 fokos volt, az első úszók 21 fokos reggeli időjárásban indulhattak, de a nap folyamán 29-30 fokra melegedett a levegő hőmérséklete. A kora délutánra jelzett változékony időjárás miatt az eredetileg tervezett időnél korábban – még fél nyolc előtt – elindították a klasszikus átúszás résztvevőit, és 11 óráig szállhattak vízbe az indulók. A 13 óra után felerősödő szél és a tarajos hullámzás miatt a szervezők közel száz, a szintidő határán úszó résztvevőt biztonsági okokból végül hajókkal hoztak ki a vízből.

Az 5,2 km-es távot a férfiaknál Dom Attila 1:00:24-es idővel, a nőknél Maisa Andrea 1:14:27-es idővel teljesítette a leggyorsabban. A legidősebb résztvevő a 84 esztendős Runtág Tivadar volt 2 óra 28 perces időeredménnyel.

Patkás Tamás, aki egy balesetben veszítette el a lábait, Magyarország egyetlen igazolt nyíltvízi paraúszójaként idén hetedszer, 2 óra 47 perces egyéni csúccsal ért célba.

 

Idén is elindult a versenyen Gurbán Béla, aki az eddigi összes átúszást teljesítette, valamint a Magyar Honvédségtől – amely évek óta együttműködő partnere a rendezvénynek – az Úszó Erőd közel 300 fős katonai kontingense is úszott az 5,2 kilométeres távon.

 

Mindent előkészítettek

 

– A szomszéd települések polgárőreit is hozzánk mozgósítottuk, készíttettünk egy nagy parkolót és helyén lesz a rendőrség is – jelezte lapunknak Révfülöp polgármestere még az esemény előtt. Kondor Géza úgy fogalmazott: nagy öröm az 1200 állandó lakosú településnek, hogy évtizedek óta egyik gazdája a tóátúszásnak, még akkor is, ha a Révfülöpön tartózkodók száma idén nyáron is meghaladja tízezret, és emellett még több ezer úszó és szurkoló egynapos fogadásáról is gondoskodniuk kell. 

 

– Nagy volt a nyüzsgés kora hajnalban a tóátúszás célállomásán, Balatonboglár Platán strandján is – tudtuk meg Mészáros Miklóstól, az 5 900 lakosú település polgármesterétől. 

 

Nyaranta az itt élők háromszorosával kell megbirkóznunk, ma pedig legkevesebb tízezer vendégünk lesz. 

A hiedelmekkel ellentétben nem lesz lezárva a város, a 7-es főúton zavartalanul közlekedhetnek a Bogláron átutazók – tette hozzá az önkormányzati vezető.

 

Mint megírtuk, az úszófolyosó két oldalán százötven vitorlás, több száz önkéntes csónak vigyázta a versenyzőket, de felsorakoztak a vízi mentők és a vízi rendészet járőr- és mentőhajói is. A tó-átúszásnak áldozata, sérültje ezúttal sem volt, de mint az várható volt, az úszófolyosó mellett felsorakozó pihenőhajókra néhány perces szusszanásra többen is felkéredzkedtek, felhajtottak egy pohár ásványvizet, elszopogattak néhány szem szőlőcukrot, majd folytatták az erőpróbát.

 

Az eddigi 38 átúszás legjobb ideje a férfiaknál a 10 kilométeren csütörtökön Tokióban olimpiai ezüstérmes (57:00 perc), a nőknél pedig a 2012-ben olimpiai bajnok Risztov Éva (1:00:58 óra) nevéhez fűződik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.