Egyre több ország ismeri el a magyar családpolitika hatékonyságát

A demográfiai problémák mindenhol jelen vannak, több ország kívülről, migráció által igyekszik pótolni a népesség hiányát, amely egy égető probléma – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Novák Katalin elmondta: ezekre a problémákra az egyetlen megoldást a családok támogatása és megerősítése jelenti.

Forrás: Kossuth Rádió2021. 09. 03. 8:10
null
Sajtótájékoztató a családvédelmi akciótervről Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország jó példát mutat, hitelesen tudunk beszélni a demográfiai problémákról, ezért pozitív irányba tudtunk elmozdulni annak ellenére, hogy mi nem kívülről várjuk a megoldást – jelentette ki a családokért felelős miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Mint ismert, a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot szeptember 23-án és 24-én a Várkert Bazárban rendezik meg.

A felszólalók között nyolc magas rangú politikai vezető is lesz: Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett megszólal majd Mike Pence volt amerikai alelnök, Alekszandar Vucsics szerb elnök, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja.

– Látszik egy dinamikus felfelé ívelés, hiszem a felszólalók és meghívottak mindegyike nagyon komolyan veszi a személyes jelenlétet – közölte a családokért felelős miniszter, hozzátéve: az érdeklődők számíthatnak rá, hogy szeptember 23-án és 24-én érdekes előadásokat hallgathatnak majd meg. Novák Katalin jelezte: az esemény most is azzal kezdődik majd, hogy a négy történelmi egyház vezetői áldást mondanak, elindítva a konferenciát.

– Míg a brüsszeli bürokraták úgy gondolják, hogy a népességi problémát kívülről, a migráció által kell megoldani, a mi célunk nem mások győzködése: tesszük a dolgunkat legjobb meggyőződésünk szerint – jelentette ki a miniszter. 

Mint mondta, a migrációhoz való hozzáállásunk 2015 óta következetesen ugyanaz, és bár a kerítést eleinte sokan ellenezték, de Európa vezető politikusai közül egyre többen állnak ki amellett, hogy igaza volt Orbán Viktornak. 

Novák Katalin arról is beszélt, hiába mi  költünk a világon a legtöbbet a családok támogatására, ennek ellenére a gazdaság jól teljesít, nálunk az egyik legnagyobb a gazdasági növekedés és nálunk nőtt a leginkább a gyermekek száma. A válások száma hatvanéves mélyponton van és a családok érezhetik, hogy folyamatosan előre tudnak lépni.

A diabéteszes gyermekek támogatásáról szólva Novák Katalin elmondta, az egyes típusú diabéteszes gyermekek életében – amely körülbelül 3500–4000 családot érint – számos olyan helyzet van, amelyek egyáltalán nem tragikusak vagy veszélyesek, ha a környezetükben tudják, hogyan kell kezelni ezeket a helyzeteket. 

Eddig nem nagyon volt szakember, aki ebben segített, most azt írja elő a jogszabály, hogy minden köznevelési intézményben legyen valaki, aki a diabéteszes gyermekeknek segíteni tud. Több mint ezer pedagógust, segítőt képeznek ki, pluszjuttatás fejében.

A másik változás a közétkeztetésre vonatkozik: akinek orvosi igazolása van arról, hogy szüksége van diétás étkezésre, korábban sokszor szembesült azzal, hogy ezt nem tudják megfelelően biztosítani számára az óvodákban és iskolákban. Ennek, valamint az ételek hűtési és melegítési lehetőségének biztosítását a jogszabály most szigorúbban ellenőrzi – zárta szavait a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.