Orbán Viktor már tíz éve képviseli, amit egyre több országban támogatnak

– A baloldal a 2002–2006 közötti időket hozná vissza – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén. A lapunk által megkérdezett politikai elemzők közül Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc személye kétharmados győzelmet is hozhat a Fidesznek, míg Horn Gábor úgy véli: tévedés a Medgyessy-kormányt és a Gyurcsány-kormányt összemosni. Mráz Ágoston Sámuel szerint a volt kormányfő személye megkérdőjelezhetetlen a baloldali összefogásban.

2021. 09. 06. 19:41
Forrás: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK OLDALA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Isten–haza–szabadság mottóval megrendezett kötcsei találkozó egy alternatíva a globalista Brüsszelhez képest – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus, aki úgy fogalmazott: egyre több országban jöttek rá arra, hogy a migrációs politika nem jó, így ez ellenpólusa a brüsszeli politikának. Hozzátette: az orbáni politika már tíz éve képviseli ugyanazt, amit mára Európában is egyre többen támogatnak.

 A találkozón elhangzott, a 2022-es választásokat érintő kijelentésekről az elemző azt mondta, a Fidesz magabiztosan indul a választási versenyben. – Jók, sőt sokkal jobbak az előfeltételek, mint a korábbi választásoknál, de el kell magyarázni az embereknek a két alternatívát. Ha a másik oldalon valóban Gyurcsány Ferenc lesz az alternatíva, az akár kétharmados győzelmet is hozhat, hiszen az ország többsége nem kér a Gyurcsány-korszak visszatéréséből – mondta az elemző.

Hozzátette: nem légből kapott feltételezés, hogy a baloldal hatalomra kerülése esetén megszűnnének a családtámogatások és kedvezőtlen adópolitika lépne életbe. – A részleteket eddig nem árulták el, de azt elmondták baloldali politikusok, hogy a minimálbért adómentessé tennék, ami azt jelenti, hogy a bruttó kétszázezer és az átlagkereset között keresők jelentős részét minimálbérre jelentenének be, az átlag felett keresőknél pedig 25 százalékos adókulcsot vezetnének be. Ráadásul a családi adókedvezményt is megszüntetnék – sorolta Kiszelly, jelezve, a progresszív adózás adóemelést jelent.

 

Brüsszelt meg kell reformálni

Az európai uniós tagságunkról a politológus azt mondta: a magyarok több mint hetven százaléka, így a Fidesz-szavazók többsége is támogatja az uniós tagságot, ugyanakkor hatvan százalék véli úgy, hogy Brüsszelt meg kellene reformálni. – Itt elsősorban a migrációról, a közös adósságfelvételről, a baloldali ideológiáról van szó. Egyébként nemcsak Magyarországon látják így, hanem több tagállamban is, ahol nemzeti hatáskörbe helyeznének több témát – mutatott rá az elemző, hangsúlyozva: elsősorban a migráció, az euró, a munkanélküliség és a többségi szavazás miatt szakadhat az unió. – Nem törvényszerű, hogy az unió vagy az euró marad, és itt Magyarországon megvan az a szabadság, hogy nincs eurónk, patrióta kormányunk van, amely a gazdaságot jobban tudja működtetni, mint az eurózóna átlaga – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

 

Az ellenzék nem egyenlő a baloldallal

– Szívet melengető Orbán Viktor kiállása az Európai Unió mellett, ez fontos jelzésértékkel bír. Ugyanakkor kicsit többet is tehetne a miniszterelnök a gerenda tartása mellett, hogy az unió működőképes legyen és egyben maradjon – vélekedett Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője, aki szerint jelenleg komoly vita van arról, hogy milyen irányba menjen az EU. – 2019-ben az uniós választáson a választók nagy többsége a szorosabb együttműködés mellett tette le a voksát, míg Orbán és jobboldali társai a szélsőjobbig ennek az ellenkezőjét akarják, amivel nem szolgálják az unió fennmaradását – fogalmazott az elemző.

Horn Gábor beszélt arról is, hogy az ellenzék nem egyenlő a magyar baloldallal, amelyben a Fidesz-árváktól kezdve a liberálisokon át a jobbikosokig mindenki ott van. – Van egy nagyjából ugyanakkora ellenzéki szavazóbázis, mint amekkora a kormánypártoké, de ez az ellenzék nem baloldali – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy szerinte a 2002–2006 közötti időszak visszatérésével nem helyes riogatni, hiszen ebben az időszakban két kormány is hatalmon volt. – Elkezdődött a választási kampány, amit a Fidesz részéről Orbán ezzel nyitott meg Kötcsén – mondta Horn Gábor.

 

Gyurcsány megkerülhetetlen

Orbán Viktor Kötcsén elhangzott gondolatait elemezte a Kossuth rádióban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója, valamint ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég vezető elemzője is. Arra a baloldali állításra, miszerint a kormány ki akarja vezetni az országot az unióból, noha Orbán Viktor szerint a tagságunk létkérdés, ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: nem a tagsággal van a gond, hanem az intézményrendszerrel és az euróval. – Több német alkotmánybírósági döntés mutatott már rá az euró visszásságaira. Igyekeznek a stabilitást megtartani, fenntartani, de ma már nincs pozitív hozadéka az eurónak. Kutatások igazolják a kettősséget, miszerint az EU-ba vezetett bizalom magas, az intézményekbe vetett bizalom viszont alacsony – mondta az alkotmányjogász.

A rádióműsorban szó volt Gyurcsány Ferencről, valamint az általa vezetett baloldalról is. Mráz Ágoston Sámuel szerint a volt miniszterelnök személye megkérdőjelezhetetlen, a vele kötött szövetség a gyurcsányi világra mutat. – Politikai hiba a múlt erőivel szövetséget kötni, és a kampányban ez érzékelhető. Biztos, hogy ő fog diktálni a választásokig, ha pedig a baloldali összefogás nem nyer 2022-ben, akkor tükörbe néznek, és rájönnek a rossz szövetségre – vélekedett az elemző.

Ismeretes: a hétvégén tartotta konzervatív értelmiségi találkozóját a kormány Kötcsén, ahol Orbán Viktor miniszterelnök komplex, összetett stratégiát vázolt fel a jövő évi választásokra. A rendezvényen a kormányfő beszélt többek között az afganisztáni helyzetről, az Európát ismét sújtó migrációs nyomásról, az Európai Unió fontosságáról, az eurózóna gazdasági veszélyeiről, valamint az adósságválságról.  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.