Szatmárban is egymást fúrják a baloldali jelöltek

Újabb fejezetéhez érkezett a balliberális ellenzék előválasztása, Zugló és Kaposvár után most Mátészalkán estek egymásnak a pártok jelöltjei. Egy hangfelvételen ugyanis elhangzik: a Fidesz segíti Papp Ildikó, a DK és az MSZP helyi aspiránsának kampányát a másik, jobbikos baloldali jelölttel szemben. Kovács Sándor a kormányzópárt helyi képviselője cáfolta az elhangzottakat, és jogi lépéseket fontolgat. Az ellenzéki jelöltek egymást vádolják az elhangzottak miatt, a DK által támogatott szocialista jelölt szerint jobbikos besúgók állnak a lejárató akció mögött.

2021. 09. 04. 7:05
null
Budapest Moszkva tér. Ellenzéki előválasztás, aláírás gyűjtés. Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább durvul az ellenzéki belharc az előválasztáson, újabb belháborúra derült fény, ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megyei Mátészalkán, ahol a szocialista Papp Ildikó és a jobbikos Földi István verseng egymással. A 24.hu információi szerint a Fidesz segíti az előválasztáson a DK által is támogatott MSZP-s jelöltet, méghozzá úgy, hogy a kormánypárt mozgósítja a szimpatizánsait, hogy a Jobbik és az MSZP jelöltje közti ellenzéki előválasztáson a szocialista politikusra voksoljanak.

Hangfelvétel készült

A portál birtokába került hangfelvétel szerint a DK-s Jakab Tímea egy helyi érdeklődő kérdésére arról beszél, a választókerületnek és a Fidesznek is az az érdeke, hogy a Jobbik jelöltje veszítsen. 

Az aktivista megemlíti Kovács Sándort, a Fidesz helyi képviselőjét is, akivel elmondása szerint jó barátságban van.

A DK-s azt mondta, tudomása szerint a Jobbik jelöltje még Kocsord polgármestereként sikkasztott, és azért akar bekerülni a parlamentbe, hogy mentelmi jogot szerezzen. Hozzátette, a Jobbikkal az is problémája, hogy „rasszista hajlamú” párt. Földi egyébként a 24.hu-nak tagadta a fentieket, közölte: nem követett el sikkasztást.

– Nem igaz, hogy segítséget kapunk a Fidesztől – szögezte le Papp Ildikó, a DK jelöltje, aki a portálnak azt mondta, szerinte a felvétel úgy készülhetett, hogy a jobbikos Földi István két „besúgója” odasomfordált a pulthoz és leállt beszélgetni az aktivistákkal. 

De ő ennek nem volt fültanúja, és nem tud többet a beszélgetésről. Ezzel együtt aljas dolognak nevezve, hogy titokban hangfelvételt készítettek az aláírásgyűjtésükön, és abban is biztos, hogy Jakab Tímea nem járult hozzá ahhoz, hogy felvegyék, amit mond.

Halmi József, az MSZP helyi elnöke is arról beszélt, hogy nincs megállapodás a Fidesz és az MSZP között, ez csupán a jobbikos jelölt agyszüleménye, amivel állandóan próbálják lejáratni őt, méghozzá azért, mert Kovács Sándor fideszes képviselő a barátja, együtt nőttek fel.

A jobbikos jelölt szerint a a szocialistáknak vissza kellene léptetniük a jelöltjüket és megszüntetni a párttagságát, mert csak így lehet megtartani az ellenzéki szavazók bizalmát. 

Érdekes ugyanakkor, hogy a Jobbik nem firtatja a DK felelősségét, noha a szocialista jelölt élvezi Gyurcsány Ferenc pártjának támogatását.

Negatív kampány

Értetlenül áll a történtek előtt Kovács Sándor, a Fidesz helyi országgyűlési képviselője, aki a Magyar Nemzetnek úgy reagált: jó viszonyt ápol Jakab Tímeával, akinek volt férje gyermekkori jó barátja. – Megítélésem szerint mindez Földi István belharca. Minden ellenfelemmel, riválisommal jó a kapcsolatom. Úgy tartom, politikailag lehet kritizálni egymást, de az embert és annak családját tiszteletben kell tartani. Erre egyedül Földi István nem volt képes eddig – fogalmazott, hangsúlyozva, politikai alku nincs, de emberséget kell mutatni a többi jelölttel szemben.

– Földi már egy éve is személyemet és családomat is érintő negatív kampányba kezdett, ami nem politikushoz méltó. Ha ő nyeri meg a választást, ő lesz az első, akivel nem ülök le és beszélem meg a normalitás forgatókönyvét a politikai csatározásban.

Kovács Sándor azt is elmondta, jogi lépéseket fontolgat a hangfelvételen elhangzottak miatt, erről már ügyvédjével is egyeztetett. – Már annyi felvételem, nyilatkozatom, tanúvallomásom van, hogy ha jogi útra terelem az ügyet, egy csomagban teszek feljelentést minden engem ért rágalmazásért – tette hozzá a fideszes politikus.

Zuglóban a helyzet változatlan

Nem az első – és feltehetően nem is az utolsó – ellenzéki háborúra derült fény. Az elmúlt hónapokban a baloldali előválasztás egyik legélesebb ellentéte alakult ki Zuglóban, ahol Tóth Csaba, a kerület jelenlegi szocialista országgyűlési képviselője mérkőzik meg Hadházy Ákossal, aki a Momentum támogatásával száll harcba. Mint arról lapunk is beszámolt, Tóth Csaba legutóbb egy interjúban azt hangsúlyozta: nem folytat éles szópárbajt riválisával, ugyanakkor elszomorítónak nevezte, hogy Hadházy bűnüldöző szerepében tetszeleg, közben pedig eltűri, hogy köztörvényes bűnözők segítsék a kampányát.

Ismert, Zuglóban azóta tart az ellenségeskedés, hogy februárban Fekete-Győr András pártelnök bejelentette: Hadházy a Momentum támogatásával indul a kerületben az előválasztáson, noha ott a szocialista Tóth Csaba eddig mindig nyert.

Az esettel kapcsolatban az MSZP tegnap közleményben tudatta, etikai eljárást kezdeményez az Országos Előválasztási Bizottságnál Hadházy Ákos ellen, mert a Magyar Kétfarkú Kutya párt aktivistái a Hadházy támogatásáért tartott kampányeseményen nyíltan provokálták Tóth Csabát. – Az MSZP jelöltjét lóként tüntették fel, amivel megfosztották őt emberi méltóságától, valamint a kukába dobták a környéken található szórólapjait, amivel a nyílt verseny támogatása helyett Tóth Csaba programjának elrejtésére tettek kísérletet – olvasható a közleményben.

Kaposváron a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Új Világ Néppárt és az Új Kezdet által támogatott jelölt a napokban arról beszélt saját közösségi oldalán, hogy zsarolással próbálják visszalépésre bírni. Horváth Ákos a Népszavának azt mondta, azzal fenyegették meg e-mailben, hogy 2019-es önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampányfinanszírozási dokumentumokat hoznak nyilvánosságra. A levelet megkapták az ellenzéki pártok vezetői is, akiket arra szólítottak fel, hogy léptessék vissza Horváthot. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.