Új ortodox templom alapkövét tették le Budapesten

A templom az egyetemes patriarchátus magyarországi exarchátus Múzeum utcai épületének udvarában épül fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 11. 15:36
SEMJN Zsolt; BARTOLOMAIOSZ
NEK - Magyarországra érkezett I. Bartolomaiosz pátriárka Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország mindig is híd volt a keleti és a nyugati kereszténység között. A honfoglalás után az ország Bizánctól kapta első püspökét, és soha nem felejti el, hogy mivel tartozik az egyetemes patriarchai trónnak – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Budapesten épülő új ortodox templom alapkövének letételekor mondott beszédében. Az alapkövet I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával közösen helyezték el. 

I. Bartholomaiosz megköszönte a kormánynak az épületet és az új templom megépítéséhez biztosított forrást. Hangsúlyozta: az épülő Dialógus Központ a párbeszéd, a kultúra, a hit és az eszmecsere helye lesz, amely nyitva áll majd minden jó szándékú ember előtt.

A pátriárka a Bizánc és a magyar nép között lévő ezeréves hagyomány folytatásaként tekint az új templomra
 Fotó: Havran Zoltán

Az épülő Dialógus Központban a tervek szerint szerzetesi életteret, konferenciatermeket, egyházi múzeumot, zarándokszállást, könyvtárat, oktatási és kiállítási teret alakítanak majd ki. A templom Nagy Szent Vazul, Teológus Szent Gergely és Aranyszájú Szent János szentek után kapta a nevét.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.