időjárás 4°C Stefánia 2021. November 28.
logo

„A forradalomban a magyar nép mindenkori akarata jelenik meg”

Kincses Krisztina
Forrás: MTI
2021.10.22. 20:08 2021.10.22. 20:18
„A forradalomban a magyar nép mindenkori akarata jelenik meg”

Az 1956-os forradalom eseményeiben megjelenik a magyar nép mindenkori akarata – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Dombóváron, a forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának előestéjén rendezett megemlékezésen.

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a város ’56-os emlékművénél mondott beszédében hangsúlyozta, 1956 viszonyítási pont lett a magyar történelemben, a forradalomhoz való hozzáállás sokat elárul az egyén nemzethez való viszonyáról.

A forradalom 50. évfordulóján történteket felidézve azt mondta, 

2006. október 23-án újra békés tüntetők vére folyt a pesti utcákon. A baloldali kormány megismételte Kádár János árulását, a hatalmat választotta a nép ellenében

– fogalmazott.

Hozzátette, így kapcsolódnak 1956 bűnösei a 2006-os események felelőseihez, köztük Gyurcsány Ferenchez is.

2006 októbere a rendszerváltás utáni legméltatlanabb időszak volt, az ártatlanoknak menekülniük kellett Pest utcáin, az áldozatoknak végig kellett nézniük, amint a baloldal az elkövetőket kitünteti, előlépteti vagy biztosítja a békés nyugdíjas éveiket – mondta.

Hozzátette: mindez azért történt, mert a baloldal nem vállalta a felelősséget Gyurcsány őszödi beszédéért, és az azzal napvilágra került, kormányszintű hazudozásért. 

Azokat büntették, akik jogosan felháborodtak, ez a baloldali igazságszolgáltatás, ez a baloldal azóta is

– jegyezte meg.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az 1956-os harcokban több mint 2600 magyar állampolgár halt meg, és csaknem húszezren sebesültek meg. Annak, hogy egy jellemzően aljas népség állt ki a szovjet rendszer mellett, biztos jele, hogy  a sérülések többségét hátulról okozták – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy Kádár János Hruscsovtól kapott megbízást a forradalom leverésére; a hruscsovi szereposztást a szellemi utódok ma előválasztásként adják elő. Szerinte az ’56-os forradalom reménységet jelentett a környező országok magyarságának is, Erdély-szerte voltak békés megmozdulások a forradalom mellett. A harcok és az évekig húzódó megtorlások óriási fájdalmat jelentettek a nemzetnek.

A politikus hangsúlyozta, az elmúlt tizenegy évben olyan Magyarországot keltettünk életre, ahol minden magyar felelős minden magyarért, határon innen és túl.

Kijelentette: a jövő évi választáson arról is dönteni kell, hogy hogyan folytassuk. 

Arra biztatom önöket, hogy ne forduljunk vissza, haladjunk tovább a forradalmárok által megkezdett úton egy szabad Magyarországért, ahol nemzetünk boldogulása az első, és nem a birodalmi akarat. Ne engedjük vissza a hatalomba azokat, akiknek Magyarország nem számít

– zárta beszédét az államtitkár.

Az ünnepségen kulturális műsorral, mécsesekkel emlékeztek az 1956-os forradalomra, és a forradalomban való részvételéért 1959-ben, 18 évesen kivégzett Mansfeld Péterre.

Borítókép: MTI/Bruzák Noémi