A jobboldali önkormányzatok adnak, míg a baloldali kerületek csak elvesznek a nyugdíjasoktól

Belváros-Lipótváros önkormányzata élen jár a nyugdíjasok támogatásában, életkörülményeik javításában, legyen szó egészségügyi vagy szociális segítségnyújtásról. Sajnos nem minden nyugdíjas részesül megbecsülésben, az elmúlt időszakban több budapesti önkormányzat leépítette az időseknek nyújtott jóléti szolgáltatásokat, elmaradoznak a támogatások és az élelmiszereket tartalmazó ajándékcsomagok.

2021. 10. 01. 14:23
null
20200610 Budapest A társállatok közelsége enyhíti a magányt A macskák például sokat segíthetnek az időseknek. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Belvárosban minden nap idősek napja van – jelentette ki Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere az idősek világnapján tartott sajtótájékoztatón. A polgármester felidézte, hogy a járványhelyzet alatt kibővítették az addig megszokott szolgáltatásaikat a 65 év feletti belvárosi lakosoknak.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere Fotó: Balogh Zoltán

– Házhoz vittük a maszkot, a gyógyszereket, az ebédet, a húsvéti sonkát, a muskátlit és a fenyőfákat – emlékeztetett Szentgyörgyvölgyi, hozzátéve: számukra fontos a belvárosiak egészsége, ezért soron kívül MR- és CT-vizsgálatokra fogadják a helyi lakosokat, emellett ingyenessé tették a tüdőgyulladás elleni oltást is. Az idősek minden téli szezonban hat hónapon át, havonta fűtési támogatást kapnak az önkormányzattól, az egyszemélyes háztartásban élők 16 800 forintot, a többszemélyes háztartások 10 000 forintot, de fontosnak tartják a közterület-fejlesztést és növelik a zöldfelületek arányát is – ismertette a szépkorúaknak nyújtott támogatásokat az V. kerület polgármestere.

Böröcz László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Magyarországon vegyes nyugdíjrendszer van, ami azt jelenti, hogy az aktuálisan megtermelt jövedelmekből fizetik ki a nyugdíjakat. Mint mondta: a fiatalok teljesítményünktől függ, hogyan lehet megbecsülni az időseket, például mennyi nyugdíjprémiumot tud kifizetni az állam. Nyugdíjának mértékétől függetlenül a nyolcvanezer forintot mindenki megkapja novemberben, és a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése is zajlik, jó esetben február közepéig nemcsak a kétheti nyugdíjat, hanem a teljes havit is megkaphatják a nyugdíjasok.


Kedvezményeket vontak el Újpesten, Józsefvárosban és Erzsébetvárosban is 

Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere cserben hagyta a IV. kerületi időseket az újpesti Fidesz szerint. A kormánypárti frakció képviselő-testületi ülésen kezdeményezte, hogy Újpest Önkormányzata valamennyi újpesti nyugdíjasnak alanyi jogon járó önkormányzati támogatással fejezze ki megbecsülését. Történt ugyanis, hogy Kanász-Nagy Máté alpolgármester bejelentette, idén a nyugdíjasok támogatására felhasználható összeget a tizedére csökkentik. 

A baloldali polgármesterek közül többen a szociális kedvezmények leépítésével kezdték meg regnálásukat. Fotó: Balogh Zoltán

A Fidesz újpesti szervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy a baloldali városvezetés mintegy 24 ezer újpesti nyugdíjas támogatása helyett csak mindegy 2000 fő, részben nem nyugdíjas korú személy támogatását teszi mindösszesen lehetővé. 

– Álláspontunk szerint az önkormányzat költségvetése, amely 2021. augusztus 1-jén közel 7,8 milliárd forint forrással rendelkezett, bőven biztosít arra fedezetet, hogy az évtizedes hagyománynak megfelelően alanyi jogú támogatással fejezze ki megbecsülését az előttünk járó korosztályoknak. Az idei költségvetés számaiból az is kiderül, hogy az állami támogatások több mint 120 millió forinttal emelkedtek az előirányzatokhoz képest, így ez a többletforrás is bőséges fedezetet nyújt a támogatás megtartásához – támasztották alá a fideszes önkormányzati képviselők. A Fidesz javaslatát azonban a Déri Tibor vezette baloldali többség leszavazta, így ha átmenetileg is, de megszűnik az újpesti nyugdíjasok támogatása.

A baloldali vezetésű Józsefvárosban több olyan támogatás is megszűnt, amely elsősorban időskorúakat érintett. Sára Botond korábbi polgármester szerint a baloldal csupán az idősek szavazataira hajtott, a gondoskodás már terhes nekik.

„– Egy olyan élhető és biztonságos kerületet igyekeztünk felépíteni, ahol az idősek és a fiatalok is otthon érzik magukat. Az önkormányzat fejlesztette az idősklubjait, amelyek telt házzal működtek, rendszeresen programokat, kikapcsolódási lehetőséget biztosítva az időseknek. A kiérdemelt elismerésnek mindig igyekeztünk megfelelni újabb és újabb intézkedésekkel, például gyógyszertámogatással, élelmiszer-utalvánnyal, fűtéstámogatással. Amikor lehetőség volt rá, a 65 év feletti lakosok egyszeri, több ezer forintos segítségben is részesültek” – idézte fel a Hírnyolc kerületi lapnak Sára Botond korábbi fideszes polgármester.

 Sára Botond arra is emlékeztetett, az idősek otthoni biztonságuk érdekében ingyenes szén-monoxid-mérő eszközöket kaptak és létrehozták az áldozatvédelmi programot.

„– Az egészségbiztonságuk növelése volt a cél a szakrendelő felújításával, a háziorvosi rendelők modernizálásával és új rendelő megnyitásával, az ingyenes szűrőszombatok biztosításával. Bővítettük a szolgáltatások körét, így kedvezményes sportolási és színházba járási lehetőséget biztosítottunk” – folytatta Sára Botond, aki hozzátette: ezek az eredmények sorra kezdenek elúszni.  „– Második éve nem mehettek az idősek a Balatonhoz nyaralni, nincs már ingyenes színház, és lassan már az utcára sem mernek kimenni sötétedés után” – részletezte gondolatait Sára Botond.

Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere. Fotó: Kurucz Árpád

Korábban az önkormányzat szerződésben állt a Kálvária téren található Turay Ida Színházzal, a 65 év felettiek ingyenesen látogathatták a teátrum előadásait, azonban ez a lehetőség a baloldali vezetés ideje alatt megszűnt. Jelentős kedvezménnyel látogathatták a kerületiek az Erkel Színház előadásait, sajnos már erre sincsen lehetőség, valamint Pikó Andrásék bezáratták a Józsefvárosi Galériát is, amely rendszeresen szervezett kulturális programokat az időseknek. Ha a költségvetés főösszegét nézzük, érhetetlen  a döntés, ugyanis a kormánypárti vezetés ezeket a kedvezményeket átlagosan 24 milliárd forintból biztosította, idén a baloldali vezetés 31 milliárd forintból gazdálkodik. Amikor Pikó András átvette a kerület vezetését, egy lapinterjúban azt mondta: eltolódnak a hangsúlyok.

Mint korábban lapunk megírta: Niedermüller Péter DK-s polgármester hivatalba lépése után leépítette a lakossági kedvezményeket. A korábbi fideszes vezetés egyebek mellett vásárlási kedvezményeket, a nyugdíjasoknak szezonális élelmiszercsomagot biztosított, sőt még olcsó állatkerti belépőt is. Az új vezetés kegyeltjei immár Czeglédy Csaba és Kupper András köre lett a lakosság helyett. Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő lapunknak azt mondta: ahol a baloldal megjelenik, ott általában eltűnik a pénz. – A VII. kerület Niedermüller Péter-féle DK-s vezetése tudatosan leépítette a lakossági kedvezményeket, mással sincsenek elfoglalva, csak a saját zsebeik kitömésével, az erzsébetvárosi lakosok nem számítanak. A baloldalnak mindig is ez volt a működési modellje: amit tud, elvisz, elvesz, ellop, és utánuk a vízözön, egyszer majd azt valaki más rendbe rakja – jelentette ki lapunknak Bajkai István.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Hozzátette: a baloldal tízmilliárd forinttal vette át a kasszát a fideszes vezetéstől, majd éhes farkasként vetette rá magát a pénzre és az önkormányzat vagyonára. Erzsébetváros korábbi alpolgármestere emlékeztetett: a kerület kormánypárti vezetése alatt a rászorulóknak húsvéti sonkát, fenyőfát, az időseknek élelmiszercsomagot adtak, az Erzsébetváros-kártya pedig kedvezményes vásárlásra adott lehetőséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.