Az MSZP beállt Márki-Zay Péter mögé

A párt korábbi állásfoglalása az volt, hogy sem Dobrev Klára, sem Márki-Zay Péter mögé nem állnak be.

2021. 10. 14. 16:27
KUNHALMI Ágnes; TÓTH Bertalan
Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan a továbbiakban közösen irányítaná a pártot Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Szocialista Párt hivatalos közleményben tudatta: rendkívüli elnökségi ülésen úgy döntött a párt vezetése, hogy Márki-Zay Pétert támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában.

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan az ellenzéki előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazott. A párt korábbi állásfoglalása az volt, hogy sem Dobrev Klára, sem Márki-Zay Péter mögé nem állnak be. Tóth Bertalan most azt is közölte, hogy rendkívüli elnökségi ülést hívott össze annak érdekében, hogy Márki-Zay Pétert az MSZP támogatásáról biztosítsák. Eszerint 

a Magyar Szocialista Párt országos elnöksége mai rendkívüli ülésén értékelte az előválasztás második fordulójának eseményeit, a miniszterelnök-jelöltek által képviselt programot és a kormány- és korszakváltás esélyeit. Mindezek alapján a Magyar Szocialista Párt országos elnöksége úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában – korábbi tartózkodó álláspontját megváltoztatva – Márki-Zay Pétert támogatja a demokrata ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltjének a 2022. évi országgyűlési választásokra

– olvasható a párt közleményében. Arról is írnak, hogy az elmúlt napokban mindkét miniszterelnök-jelölt azzal a kéréssel fordult az MSZP vezetéséhez, hogy tegye egyértelművé álláspontját az aspiránsok támogatásáról.

Azzal érvelnek, hogy

bár mindkét miniszterelnök-jelölt hasonló, az MSZP elvárásaival összhangban álló baloldali–zöld programot képvisel – Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben megnyerje az országgyűlési választást.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP másik társelnöke korábban azt mondta: Karácsony Gergely visszalépése az MSZP-s szavazatokat is megoszthatja. Közben több MSZP-s politikus is bejelentette már, hogy Dobrev Klárát támogatja, például Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, Horváth Csaba zuglói polgármester, Gajda Péter kispesti polgármester, Nemény András szombathelyi polgármester, valamint Szitka Péter kazincbarcikai polgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.