Mindenki jól jár a 13. havi nyugdíj visszavezetésével

Társadalmi konszenzus van a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről – ez derül ki a Társadalomkutató felméréséből. Talabér Krisztián elemző lapunknak nyilatkozva kiemelte, tízből kilencen támogatják az intézkedést.

2021. 10. 14. 14:10
Fotó: TEKNŐS MIKLÓS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 13. havi nyugdíj népszerűségében közel teljes az egyetértés. 

A magyar társadalom 87 százaléka egyetért a kormány nyugdíjpolitikájával, azaz gyakorlatilag tízből kilencen teljes mellszélességgel kiállnak a szépkorúak anyagi megbecsülése mellett

– ismertette a Társadalomkutató szeptember végi felmérésének eredményeit a cég elemzője. Talabér Krisztián lapunknak elmondta, hogy a 60 évnél idősebbek szinte ellenvélemény nélkül, 90 százalékban értenek egyet a pluszjuttatásukkal, de generációs törésvonal sem látszik, hiszen még a 18–29 év közöttiek 81 százaléka is helyesli a kormány nyugdíjpolitikáját. 

Hídként köti össze a nemzedékeket a kérdés, még az Orbán Viktor személyével kritikus válaszadók között is jócskán többségben van a támogatói álláspont, körükben tízből heten egyetértenek a kormány irányvonalával

– hangsúlyozta az elemző.

Szerinte az extra juttatás közvetve vagy közvetlenül be fog kerülni a gazdaságba, ugyanis ezt a pénzt el fogják költeni a kedvezményezettek. – Ebből a vállalkozóknak többletbevétele lesz, amelyet a cégek munkahelyvédelemre, béremelésekre és fejlesztésekre költhetnek. 

Ezek pedig mind hozzájárulnak a magyar gazdaság megerősödéséhez. Kijelenthető tehát, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetésével gyakorlatilag mindenki jól jár

– fogalmazott Talabér Krisztián. A szakértő arra is rámutatott, hogy Magyarországon az átlagnyugdíj 2021-ben nagyságrendileg 150 ezer forint, úgyhogy a 13. havi nyugdíjjárandóság visszavezetésével átlagosan ennyi többletnyugdíjjal számolhatnak idős honfitársaink. – Ez az összeg teljesítheti azt a kormányzati szándékot, hogy a koronavírus okozta válság alatt a nyugdíjasok életszínvonala ne csökkenjen – tette hozzá.

– Ahogy haladunk előre az évben, úgy egyre valószínűtlenebb, hogy 2021 során a gazdaságot erőteljesen korlátozó intézkedésekkel fogunk találkozni. Ennek köszönhetően a gazdasági várakozások is fokozatosan javultak, belföldi és nemzetközi szereplők is sorra javították a 2021-es előrejelzéseiket. 

Ma már egyetértés van a szakértők között arról, hogy a magyar gazdasági teljesítmény idén hét százaléknál is erősebb volumennel fog növekedni – válaszolta a Társadalomkutató elemzője arra a felvetésre, hogy vajon visszakaphatják-e már jövőre a teljes egyhavi, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által elvett juttatást az idősek. 

Elmondta azt is, hogy a kormány az idei költségvetés megtervezésénél pesszimistán számolt a bővülés szempontjából, így a várt és a tényleges növekedés különbségéből fakadó pluszforrások teret engedhetnek arra, hogy a kormány felgyorsítsa a hosszú távú terveit. 

Ezek alapján jó esélyt látok arra, hogy a 13. havi nyugdíj teljes visszavezetése is felgyorsulhat

– összegezte a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.