A kormány biztosítja a fővárosnak a tízmilliárd forintot az egészségügyi fejlesztésekre

Karácsony Gergely főpolgármester korábbi szavaival ellentétben a megállapodás szerint a kormány idén is biztosítja a tízmilliárd forintot az Egészséges Budapest program keretein belül. Mint kiderült, a főpolgármester ebben az ügyben sem mondott igazat, ugyanis azt állította, a kormány nem adja oda az összeget, ezzel megkárosítja a budapestieket. Gy. Németh Erzsébet még az atlétikai világbajnokság újbóli vétóját is belengette az ügy kapcsán.

2021. 11. 19. 15:14
GULYÁS Gergely; FÜRJES Balázs; TARLÓS István
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs államtitkár fog tájékoztatni Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Budapest nem lehet csatatér, a budapesti egészségügyi fejlesztéseknek haladniuk kell. Politikai viták ide vagy oda, ez egy jó program, szükség van a kerületi rendelők korszerűsítésére, a kormány örömmel működik ebben együtt a kerületi önkormányzatokkal. Álljuk a szavunkat, ez a pénz jár a fővárosnak. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel áttekintettük a megállapodás idei végrehajtását. A támogatások folyósításhoz minden szükséges döntés megszületett, már csak papírmunka zajlik, ehhez a kerületektől is várunk adatokat. Természetesen végrehajtjuk, amiben megállapodtunk.” – mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a programmal kapcsolatban. 

A fővárosi közlemény megerősíti: az idei források rendelkezésre állnak, a támogatások folyósítása folyamatban van.

Felidézték: Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes áttekintették a kormányzati Egészséges Budapest program részeként a kerületi rendelők megújítására, korszerűsítésére és a fővárosi szűrőprogramokra nyújtott 2021-es 10 milliárd forint kormánytámogatás biztosítását, a program végrehajtáshoz szükséges intézkedéseseket – írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. 

Közösen megállapították: a kormány idén is biztosítja az Egészséges Budapest program keretében korábban rögzített 10 milliárd forintot a fővárosi kerületeknek, a forrásokat a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján megkapja a főváros, valamint az érintett kerületek. A szükséges döntések megszülettek, a végrehajtás folyamatban van, a pénzek heteken belül megérkezhetnek a kerületekbe.

Érdekes fordulat az ügyben, hogy a baloldali városvezetés azzal riogatta a fővárosiakat, hogy a kormány megszegte a szavát és nem adja oda a megállapodásban rögzített összeget. Mi több, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az ATV-ben arról beszélt: „Ha nincs Egészséges Budapest program, akkor nincs atlétikai vb”.

„Ha október 31-ig nincs forrás, akkor bizony a fővárosi önkormányzatnak van egy olyan döntése, hogy akkor az atlétikai vb-t fel fogjuk mondani

– hangsúlyozta Gy. Németh. Budapest önkormányzata még 2019-ben kötött megállapodást a kormánnyal, amely alapján öt év alatt, összesen 50 milliárd forinttal támogatja az állam az Egészséges Budapest programot. Mindezt azért cserébe, hogy Karácsony Gergelyék támogassák az atlétikai világbajnokság megrendezését. Ahogyan azonban a közleményből is kiderült, a fővárosi vezetők megint nem mondtak igazat, a kormány nem vette el az egészségügy színvonalának javítására adott támogatást, csak a fővárossal való egyeztetésre vártak.

Az Egészséges Budapest program célja az egészségügyi fejlesztések támogatása, az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás fejlesztése minden budapesti kerületben. A kerületi önkormányzatok a forrást többek között rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják. A program eredményeként korszerűbb és jobb lesz a budapesti ellátás.

A források kerületenkénti elosztására minden évben a főpolgármester tesz javaslatot, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa dönt. A kormány ennek megfelelően folyósítja a forrásokat az érintett kerületeknek. 2020-ban 10,44 milliárd forintot utaltak át, amelyet a főváros és a kerületek felhasználtak.

2021-ben a fővárosi önkormányzat javaslatára az Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatta, hogy a kormány idén is több mint 10 milliárd forintot biztosítson erre a célra. A támogatásokról megszületett a kormányhatározat.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs államtitkár (Fotó: Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.