Karikó Katalin: A Pfizer 31 nap alatt képes új oltóanyagot kifejleszteni

A biokémikus ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy a Dél-Afrikában megjelent új koronavírus-variáns ellen milyen idő alatt lehet új oltóanyagot fejleszteni, amennyiben kiderül, hogy a jelenlegiek nem hatékonyak – számolt be róla az ATV.

Forrás: atv.hu2021. 11. 27. 18:15
KARIK Katalin
Budapest, 2021. mjus 28. A Szchenyi-djjal idn kitntetett Karik Katalin Semmelweis Ignc-djas kutatbiolgus, biokmikus, az mRNS alap vakcink technolgijnak szabadalmaztatja, a mainzi BioNTech alelnke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. mjus 27-n. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Omikron – így nevezte el az Egészségügyi Világszervezet a Dél-Afrikában észlelt új változatot, amelynek a tüskefehérjéjében 32 mutációt azonosítottak.

Több vakcinagyártó cég, így a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat. Két hét múlva kiderül, hogy hatékony-e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina.

Az ATV Híradóval Karikó Katalin írásban azt közölte, a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi száz napról 31 napra tudja csökkenteni.

Hozzátette: nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt figyelik, hogy az oltottak megbetegszenek-e Dél-Afrikában.

Karikó tudatta: „Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hongkongban karanténba került és pozitív a tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.” Mint fogalmazott, 

most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.

Versenyfutás az idővel? Jöhet az ötödik hullám?

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus pedig azt mondta: – A vektorvakcinákkal kapcsolatban azt lehet mondani, hogy ennek az előállítása hosszabb, mint az MRNS-alapú vakcináké, 2-3 hónap alatt megcsinálják. De hogyha egy olyan mutáció történik, ami elsősorban a tüskefehérjére korlátozódik, akkor ezeket az inaktivált vakcinákat kevésbé érinti, tehát valószínűleg a relatív hatásossága a Sinopharm vakcinának jobb lesz, mint a Pfizeré.

A vakcinafejlesztők versenyt futnak az idővel, de az új variáns sem tétlenkedik.

 Az elsődleges kutatások szerint az omikron már a dél-afrikai fertőzések 90 százalékáért felelhet. Európában először Belgiumban azonosították az új variánst, de Németországban és Csehországban is találtak Omikron-gyanús eseteket. Így előbb-utóbb nálunk is megjelenik.

Rusvai Miklós úgy gondolja, könnyen lehet, hogy az új mutáció okozza majd a koronavírus-járvány ötödik hullámát. – Ha ez valóban terjedőképesebb, akkor valamikor jövő év elején indíthatja a fertőzési hullámot, tehát elképzelhető, hogy ebben a légzőszervi betegség szezonban, amely szeptembertől április végéig tart, ebben is két járványhullámmal kell majd számolnunk. Ugyanúgy, mint az előzőben – fogalmazott a virológus. Hozzátette: 

– Amennyiben Európában is terjedni kezd az új változat, akkor újabb járványügyi szigorítások lesznek szükségesek. Egy esetleges határzár is indokolt lehet. Ezt azonban a gazdasági szempontok felülírhatják.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.