időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Két esetben mutatták ki az omikron variánst Nagy-Britanniában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.27. 16:08 2021.11.27. 16:27
Két esetben mutatták ki az omikron variánst Nagy-Britanniában

Két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében a koronavírus új, omikron nevű variánsát azonosították 

− közölte szombaton Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. Brit járványügyi szakértők egybehangzó nyilatkozatai szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy katasztrófát okozhat az új koronavírus-változat felbukkanása.

Javid szombat délután elmondta: 

az általa vezetett tárca egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) előző este értesítette arról, hogy két pozitív koronavírus-leletben az először Dél-Afrikában azonosított omikron vírusváltozatot izolálták.

Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten karanténba vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt. Sajid Javid elmondta, hogy a két eset összefügg egymással, de nem részletezte, hogy miként. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkokat helyeztek el egy kosárban egy londoni üzlet bejáratánál 2020. július 24-én (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)