Már több mint hetvenezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra

Novák Katalin ismertette: az otthonfelújítási támogatás iránti igény annak meghirdetése óta folyamatosan emelkedik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 27. 10:55
null
20210623 budapest corvin negyed epitkezes cordia beruhazas havran zoltan magyar nemezet Fotó: Havran Zoltán

Novák Katalin ismertette: az otthonfelújítási támogatás iránti igény annak meghirdetése óta folyamatosan emelkedik.

Már több mint hetvenezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton.

Novák Katalin közleményében felidézte, hogy a gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési programot 2021. január óta gazdagítja a hárommillió forintos, vissza nem térítendő felújítási támogatás, amellyel a kormány a családok anyagi mozgásterét tovább bővítette.

A miniszter közleménye szerint az otthonfelújítási támogatásra eddig kifizetett állami támogatások összege országosan már megközelíti a százmilliárd forintot. Eddig összesen 277 milliárd forint összegű lakásfelújítást valósítottak meg a magyar családok a támogatás ösztönző erejének köszönhetően – tette hozzá.

A lakhatás biztonságát, a gyermeket nevelő családok otthonának kényelmét szolgáló maximum hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás iránti igény annak meghirdetése óta folyamatosan emelkedik – ismertette az összegzés arra is kitérve, hogy ez a támogatási forma azoknak a legalább (12. hetes magzati kortól 25 éves korig) egy gyermeket nevelő, vagy váró családoknak szól, akik már saját otthonnal rendelkeznek, és azt szeretnék tovább korszerűsíteni, felújítani.

Úgy folytatta: 

a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők a gyermekük életkorától függetlenül vehetik igénybe a támogatást.

Feltételnek a köztartozás-mentességet, valamint a legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt nevezte, amelyre az özvegyen maradt szülők elhunyt társuk után is jogosultak. A támogatás anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható, fele-fele arányban – fűzte hozzá.

A közlemény beszámolt arról is, hogy azok a családok, akik a felújítás elvégzéséhez nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel, igénybe vehetik a kedvezményes otthonfelújítási kölcsönt is, amelynek keretében maximum tízéves futamidővel és háromszázalékos kamattal legfeljebb hatmillió forintot vehetnek fel az igénylők.

Az otthonfelújítási támogatásokat főként belső terek korszerűsítésére, így például burkolásra, festésre, villanyszerelésre, másrészt napkollektorok, napelemes rendszerek telepítésére, harmadrészt pedig tetőfelújításra, továbbá külső nyílászárók cseréjére igényelték – ismertette a miniszter.

Borítókép: Corvin-negyed (Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.