Megbüntették a BKV-t a villamostender miatt

Súlyos jogsértések miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV használtvillamos-beszerzési felhívását, és 150 milliós bírságot szabott ki a közlekedési vállalatra. Karácsony Gergely főpolgármester szerint – aki egy személyben döntött a mintegy ötmilliárd forintos beszerzésről – minden jogszerű volt, a kormány pedig „politikai furkósbotként” használja a közbeszerzési hatóságot. Az ügyben egyébként már korábban nyomozást rendeltek el, versenykorlátozás gyanújával.

Schmidt Gábor
2021. 11. 15. 5:55
Tram der VGF Verkehrsgesellschaft Frankfurt der Linie 12 mit Fahrtziel Fechenheim bei der Anfahrt der Haltestelle Haupt
IMAGO-IMAGES Fotó: Ralph Peters via www.imago-image
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több súlyos jogsértést állapított meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a BKV Zrt.-vel szemben a 35 villamos beszerzésére vonatkozó közbeszerzésével kapcsolatban, ezért megsemmisítette a közbeszerzési felhívást – közölte honlapján a Közbeszerzési Hatóság. 

Mint írták, az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény alapján a verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveket sértette a BKV Zrt. azon eljárása, amely során még a közbeszerzés megkezdése előtt megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal a harmincöt alacsony padlós, 1993 és 1997 között gyártott használt villamos megvásárlásáról. 

Kiemelték: számos, a közbeszerzés előkészítésére, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó törvényi előírásba is ütközött a BKV Zrt. eljárása. A Közbeszerzési Döntőbizottság emlékeztetett: a BKV Zrt. közlekedési közszolgáltatást, tehát közfeladatot lát el, így a közpénzek felhasználásáért fokozott felelősséggel tartozik.

Rámutattak: a közlekedési vállalat nettó ötmilliárd forintot meghaladó értékű közbeszerzésben megállapított törvénysértései miatt a hatóság 150 millió forint összegű bírságot szabott ki. 

Emlékeztettek rá, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a villamosbeszerzés tárgyában megtett feljelentés alapján nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt, még a döntőbizottság határozatának megszületése előtt, november 5-én.

– A kormány politikai furkósbotnak használja a Közbeszerzési Döntőbizottságot – értékelte a hatóság döntését Karácsony Gergely főpolgármester. 

Mint fogalmazott, bár a vásárlás teljesen jogszerű volt, a Közbeszerzési Döntőbizottság a „van-e izzókészlet” érveléssel hozta meg a határozatát. 

– Biztos hasonló szigort alkalmaznak Mészáros Lőrinc cégeinek állami tenderein is – jegyezte meg Karácsony. A főpolgármester kitért rá, hogy a BKV járműállománya rendkívül elöregedett, az alacsony padlós, klimatizálható frankfurti villamosok a veterán Ganz csuklós járműveket váltanák, erre kapott nagyon kedvező ajánlatot idén Budapest a testvérvárosától, Frankfurttól a használt villamosok megvásárlására. Karácsony szerint a mostani bírság is azt mutatja, hogy Orbán Viktor minden elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet.

Azon használt járművekről van szó, amelyek hétmilliárd forintos beszerzéséről Karácsony Gergely főpolgármester júniusban, a rendkívüli jogrend utolsó napján, egy személyben döntött

– közölte a budapesti Fidesz szombaton a Facebook-oldalán. Hozzátették: már akkor is magán viselte a baloldali városvezetés minden kézjegyét az ügy, amelyet a demokratikus út megkerülése, a szakmaiatlan előkészítést és a mutyigyanús beszerzés jellemez. Mint a budapesti Fidesz kifejtette, bár összehívhatta volna a Fővárosi Közgyűlés ülését is megvitatni a kérdést, Karácsony inkább nem bízta a véletlenre, egy személyben döntött. Továbbá hamar kiderült, hogy Frankfurt is azért selejtezte le a villamosokat, mert azok nem klimatizálhatók, ezért nyáron nagy bennük a forróság. Már nyáron gyanús volt, hogy a közbeszerzés jogszerűtlenül lett kiírva, már a kiírás során előkészítve a frankfurti villamosok számára a sikeres pályázást – írták.

A frankfurti használt villamosok beszerzéséről a közgyűlés megkerülésével, a rendkívüli jogrend utolsó napján hozott döntés egy egyedi, kis ­szériás, a németek szerint nem klimatizálható villamos beszerzését határozta el. A BKV eljárása minimum vitatható, a főpolgármester hozzáállása úgyszintén

– reagált Facebook-oldalán a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. Hozzátették: a KDB döntését lehet jogilag vitatni és bírósághoz fordulni, „de ezeket a villamosokat akkor sem szabadna megvenni”.

Borítókép: Frankfurt (Fotó: Reuters/Ralph Peters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.