Müller Cecília a hétfőn kezdődő oltási hétről árult el részleteket

Az országos tiszti főorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is, mert a koronavírus újabb változatainak a megjelenése miatt a szervezetnek többlet-antigénhatásra van szüksége, erről beszélt a Kossuth rádióban ma reggel. Müller Cecília bizakodó az oltási akcióhét előtt.

Forrás: MTI, Kossuth rádió2021. 11. 21. 8:11
Müller Cecília Országos Tisztifőorvos
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának volt a vendége ma reggel Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy 

november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon. A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon 7 és 19 óra között – előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is – várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást. 

A tiszti főorvos az oltási héttel kapcsolatos várakozásairól úgy fogalmazott: „nagyon bizakodó vagyok és az is szeretnék maradni”. Szerinte az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikon keresztül is láthatják, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében. 

Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött

– hangsúlyozta. Arról, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4–6 hónapig tart, Müller Cecília azt mondta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be. – A negyedik hullámban éppen a delta típussal küzdünk – jegyezte meg. 

– Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni – magyarázta, és mindenkit, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát, a harmadik oltás felvételére buzdított.

A variánsokra utalva kiemelte: pont ez az oka, hogy nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége. Hozzátette: 

a nemzetközi tapasztalatokhoz hasonlóan Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében csökken a szervezet immunválasza 4–6 hónappal a második oltás után. 

– Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz – fűzte hozzá. 

– A vírus megváltozása miatt többlet-antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80–90 százalékos szintre emelje – mutatott rá az országos tiszti főorvos. 

Kiemelte, hogy a koronavírus megváltozásával a kórokozó viselkedése is megváltozott, ezért is tud most a delta típus „rendkívül gyorsan, rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában”. Müller Cecília arra figyelmeztetett: 

egy makkegészséges fiatalnak sincs semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség.

A tiszti főorvos jelezte azt is, hogy az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a Koronavírus.gov.hu oldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehetséges, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

Borítókép: Müller Cecília (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.