időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Több mint százezer oltatlant sikerült meggyőzni az oltási akcióval

Magyar Nemzet
2021.11.30. 09:44 2021.11.30. 12:23
Több mint százezer oltatlant sikerült meggyőzni az oltási akcióval

Tombol a negyedik hullám, de sokan veszik fel az oltást. A kormány által meghirdetett, pénteken meghosszabbított oltási akcióhéten továbbra is a harmadik dózis a legnépszerűbb, de már több mint százezer oltatlan is úgy döntött, hogy felveszi a vakcinát, mióta nem kell regisztrálni előzetesen. Tegnap csaknem kétszáz beteg hunyt el a vírusfertőzés következtében, lélegeztetőgépen 513-an vannak.

Vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra 7 óra és 19 óra között. 

Az oltási akcióban eddig összesen 831 ezren vettek fel oltást, közülük 681 ezren már a megerősítő harmadik oltást kapták, és 102 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy kéri a vakcinát 

– adta hírül ma reggel a koronavirus.gov.hu. Az állami tájékoztató portálon hírt adtak arról is, hogy a tegnapi napon meghalt 195, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6390 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. 

Az oltást eddig összesen 6 126 420 ember vette fel, közülük 5 842 885-en a második, 2 515 398-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 1 103 108-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 34 521 ember, a gyógyultak száma 882 659-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 185 928. 

Kórházban 7596 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 513-an vannak lélegeztetőgépen. 

Hatósági házi karanténban 49 607-en vannak, a mintavételek száma 8 443 744. 

Hozzátették, a kórházak ezen a héten is emelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Azokat, akik időpontfoglalás nélkül mennek, érkezési sorrendben oltják be, aki pedig előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást. 

Hangsúlyozták, hogy 

a megerősítő, harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A megerősítő oltás ismét 80-90 százalékra emelheti a védettséget. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt csütörtökön engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. – Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, a kormány le is kötött további, gyermekek oltására való Pfizer-vakcinákat, az első szállítmány várhatóan december 21. körül érkezik – írták a döntésre reagálva az állami oldalon. 

Emlékeztettek arra, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. – A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat – tették hozzá. 

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, a többi munkahelyen a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. – Az egészségügyi dolgozóknak kötelező a megerősítő, harmadik oltás – jelezték a közleményben. 

– Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást – írták. 

Közölték azt is, hogy 

a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta, aki még nem, továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. 

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat időpontot az oltásra - az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is. 

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (190 074) és Pest megyében (150 190) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (68 626), Hajdú-Bihar (60 467), Bács-Kiskun (58 235) és Győr-Moson-Sopron megye (55 563) A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 22 945 fertőzöttel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: koronavirus.gov.hu)