Nyomozást rendelt el az ügyészség Varga Judit feljelentése alapján

Újabb büntetőeljárás indult Az ördög ügyvédje nevű, hírhedt internetes portál ellen. Nyomozást rendeltek el az igazságügy-miniszter magánvádas feljelentése alapján, az ügyészség átvette a magánvádlótól a vád képviseletét.

Forrás: Ugyeszseg.hu2022. 01. 05. 9:45
Czegldy Csaba; Gyurcsny Ferenc
Szeged, 2018. mrcius 5. A Nemzeti Ad- s Vmhivatal munkatrsai vezetik Czegldy Csabt (k) az elzetes letartztatsrl dnt nyomozsi bri lsre a Szegedi Jrsbrsgon 2018. mrcius 3-n. Mellette Gyurcsny Ferenc, a DK elnke. A brsg harminc napra elrendelte Czegldy elzetes letartztatst. Czegldy Csaba (ljen Szombathely!-MSZP-DK-Egytt) szombathelyi nkormnyzati kpviselt mrcius 1-jn engedtk ki a brtnbl, miutn kpviseljellt lett, gy megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Vlasztsi Bizottsg pnteken felfggesztette, este ismt rizetbe vettk, az gyszsg pedig ismt indtvnyozta elzetes letartztatst. MTI Fot: Kelemen Zoltn Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyomozást rendelt el az ügyészség az igazságügyi miniszter feljelentése alapján – közölte szerdán Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség vezetője.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint Varga Judit nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyészségen. Feljelentésének lényege szerint 2021. december 27-én ismeretlen elkövető Az ördög ügyvédje elnevezésű közösségi oldalon valótlan állításokat tett az igazságügyi miniszter szexuális orientációjára vonatkozóan, valamint arról, hogy egy korrupciós ügyben közvetlenül érintett.

A sértett indítványozta, hogy a magánvádas eljárásban az ügyészség a vád képviseletét vegye át – mutatott rá a fővárosi főügyész, hozzátéve:

a Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség a vádképviseletet átvette és a nyomozást nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt elrendelte, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

A főügyész közleménye emlékeztet rá, hogy az internetes közösségi hálózaton létrehozott Az ördög ügyvédje elnevezésű profil felhasználásával kapcsolatos más bűncselekmény miatt a Fővárosi Főügyészség a közelmúltban vádat emelt. 

Bár az ügyészségi közleményben nem nevezték meg, de biztos, hogy Czeglédy Csabát korábban megvádolták azzal, hogy ő áll a blog mögött, ugyanis ezt ő maga is megerősítette. 

Az ügyészség azt írta: „egy ügyvéd foglalkozású férfi, egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott”. Az „ügyvéd foglalkozású férfi” itt Czeglédyt, a „többszörösen büntetett társa” pedig azt a H. Csabát takarja, akiről Czeglédy korábban elárulta, hogy szoros kapcsolatban állt vele és együtt kezelték a Borkai Zsolt valódi arca nevű Facebook-oldalt.

A vádiratban szerepel, hogy H. Csaba hozta létre azt az oldalt egy közösségi platformon, „amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott Az ördög ügyvédjére változtatta. A vádirat szerint H. Csaba hirdetéseket kért a közösségi oldalhoz, amelyeket Czeglédy bankkártyájával fizettek ki. 

A vádlottakat kilencrendbeli különleges, személyes adattal visszaélés vétségével vádolják.  

A főügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést,

többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki – áll az Ügyészség.hu által közreadott közleményben.

Borítókép: Czeglédy Csaba. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.