Stabil kormánypárti előnyt mért az Alapjogokért Központ

A választójogukkal élni szándékozók közül minden második megkérdezett a Fidesz–KDNP listájára voksolna.

Forrás: facebook.com/alapjogokert2022. 01. 25. 15:25
Budapest, 2021. október 23. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi a Mûegyetem rakparton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP országos listáját a biztos szavazók 49 százaléka támogatja, míg a hat baloldali párt közös listáját csak 44 százalékuk – derül ki az Alapjogokért Központ friss közvélemény-kutatásából.

A január közepén végzett felmérés adatai alapján a kormánypártok mérsékelt, de stabil előnyt tudhatnak magukénak, míg a Mi Hazánk négy, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig három százalékot szerezne „egy most vasárnap esedékes választáson”.

Az országosan reprezentatív felmérés a magyarországi lakcímmel rendelkezők várható választási magatartását mérte fel, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy melyik szervezet vagy pártszövetség országos listáját támogatnák a válaszadók – olvasható az Alapjogokért Központ hivatalos közösségi oldalán.

A január 17–19. között rögzített adatokból kiderül, hogy a választójogukkal élni szándékozók közül minden második megkérdezett a Fidesz–KDNP listájára voksolna egy most vasárnap esedékes választáson. A kormánypártokat 2018 áprilisában a belföldi, választáson megjelent szavazók 47 százaléka támogatta, 2022 január közepén pedig 49 százalékuk tenne ugyanígy az adatok szerint.

Ezzel szemben a hat baloldali párt közös listájának népszerűsége a biztos szavazók körében 44 százalék volt az adatfelvételkor. A kisebb baloldali pártok közül sem a Mi Hazánk (négy százalék), sem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (három százalék) nem jutna be a parlamentbe az év eleji adatok alapján. 

Mindez azt jelenti, hogy a kormányzó pártszövetség egy öt százalékpontos, mérsékeltnek mondható, de stabil előnyt tudhat magáénak a Gyurcsány Ferenc által csak „kapitánynak” nevezett Márki-Zay Péter vezette baloldali listával szemben, így nyolcpárti parlament alakulna, vélhetően a Fidesz–KDNP-s képviselők abszolút többségével – olvasható ki az Alapjogokért Központ friss közvélemény-kutatásából.

Borítókép: A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány Békemenetének résztvevői a Műegyetem rakparton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.