Orbán Viktor: Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli interjút adott az M1-nek

Munkatársainktól
2022. 02. 27. 17:51
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a harmadik háború, amikor úgy adódik, hogy én vagyok a miniszterelnök. 1999-ben, amikor a NATO döntött arról, hogy beavatkozik a délszláv háborúba, valamint a 2014-es ukrán–orosz háború idején is fennállt a lehetősége annak, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba – rögzítette Orbán Viktor az M1-nek adott interjúban. A miniszterelnök hozzátette: nagyon fontos, hogy egy olyan országban, amely a háborús térséghez közel van, stratégiai nyugalom legyen.

– Óvakodni kell az átgondolatlan kijelentésektől, mint amiket a baloldal tesz, hogy katonákat vagy fegyvereket küldjünk Ukrajnába – húzta alá a kormányfő, aki praktikus okokat is felsorolt.

– Nincs olyan fegyver, amit nélkülözhetnénk, a magyar hadseregnek minden fegyverére szükség van a határaink megvédése érdekében – szögezte le a miniszterelnök. Orbán Viktor kifejtette: Magyarország haderőfejlesztésbe kezdett néhány évvel ezelőtt. 

– A nagyarányú haderő- és hadiipar-fejlesztés ellenére ebben a pillanatban Magyarország ha akarna, sem tudna mások rendelkezésére bocsátani semmilyen katonai eszközt. Ha visszagondolunk az elmúlt 12 évre, akkor először volt egy vörösiszap-katasztrófa, utána árvíz, aztán az első ukrán–orosz háború a Krímben, aztán bevándorlás, aztán pandémia és most a második orosz–ukrán háború, a következő évtized pedig a biztonságról fog szólni, arról, hogy ki tud a saját országa, népe számára biztonságos környezetet teremteni – mutatott rá a kormányfő, aki szerint hazánk jókor, időben indította el a fejlesztéseket, ütemezve a teendőket. 

– A katonai fejlesztéseket egyébként a baloldal folyamatosan támadja – jegyezte meg.

A szomszédos országból érkezők kapcsán elmondta: különbséget kell tenni a muszlim illegális bevándorlók és a háború elől Magyarországra menekülők között. 

– Ahhoz sem kell atomtudósnak lenni, hogy valaki különbséget tegyen a messzi muszlim világokból érkező tömegek jobb élet reményében Európa felé irányuló áradata, meg az ukrán–orosz háború miatt Magyarországra átmenekülő ukránok megsegítése között. Tehát aki ezt a különbséget nem látja, az, azt hiszem, semmit sem lát a nemzetközi politikából – fogalmazott, hozzátéve: a szabály az, hogy minden menekültön segíteni kell, így akik Ukrajnából jönnek, biztosak lehetnek benne, hogy Magyarország segítséget fog nyújtani nekik.

– Ez egy jó ország, jó nép lakja – válaszolt a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy minek köszönhető a magyarok összefogása és segítségnyújtása a jelenlegi helyzetben. 

Orbán Viktor leszögezte, hogy a jelenlegi válságos helyzetben az Európai Uniónak és a NATO-nak egységesnek kell lennie, ezért Magyarország támogatja azokat a szankciókat, amelyeket az Európai Unió hoz. A kormányfő dezinformációnak, hazugságnak nevezte, hogy Magyarország gátolta volna Oroszország kizárását a nemzetközi bankközi átutalási rendszerből.

– Nem értelmes dolog olyan szankciókat hozni, amelyeknek mi fizetnénk meg az árát – húzta alá ugyanakkor a kormányfő, reagálva arra, hogy a baloldal a történtek után leállítaná a Paks 2 beruházást is.

Azt is kihangsúlyozta, hogy a szankciókról szóló megállapodás nem érinti az Oroszországból jövő energiaellátást és a rezsicsökkentést. – Amíg én vagyok a miniszterelnök, nem is fogja érinteni – szögezte le Orbán Viktor. 

A keleti határon tett szemléje kapcsán úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy a frontvonal közeledik Magyarország felé, előbb-utóbb Kárpátaljai célpontok is megjelennek, ezért a következő hetekben nyugodtnak és higgadtnak kell maradni. – A hirtelen a természetes közegükből kikényszerülő emberekkel szemben a magyar emberek és hatóságok úgy járnak el, ahogy egy civilizált keresztény ország lakóitól elvárható – fogalmazott a miniszterelnök.

Azzal kapcsolatban, hogy Brüsszel részéről várható-e valamilyen segítségnyújtás, a kormányfő elmondta, az illegális migráció során sem adott semmilyen pénzügyi segítséget Brüsszel, csak a lengyelekre, a csehekre, a szlovákokra és osztrákokra lehetett számítani rendőrök és határőrök tekintetében. – Vannak országok, amelyek a határvidéken helyezkednek el, és miközben Magyarországot és Lengyelországot folyamatosan pénzügyi fenyegetések érik, most sem kapunk semmit – húzta alá a miniszterelnök, majd úgy folytatta: a brüsszeliekre ne számítsunk, a történelemből megtanultuk, hogy csak magunkra számíthatunk. 

Orbán Viktor szerint a NATO-ra szükségünk van, mert ha közel kerül a veszély Magyarország határaihoz, akkor a magyar hadsereg minden erőfeszítése ellenére is teljes védelmet csak a NATO kötelékén belül tudunk biztosítani Magyarország számára.

A kormányfő szerint a kérdés az, hogy a mostani háborúban rejlő felelősséget tudjuk-e megfelelően kezelni. – Én ezzel kelek, ezzel fekszem. Minden órában ezzel foglalkozunk, hogy ha döntést kell hozni, milyen döntés az, amely leginkább szolgálja a magyar érdekeket – mert Magyarország érdekei az elsők, Magyarország mindenekelőtt –, tehát milyen döntéseket kell hoznunk annak érdekében, hogy ki tudjunk maradni ebből a konfliktusból, és ne legyenek olyan szankciók sem, amelynek eredményeképpen aztán a végén ki is maradtunk a háborúból, de az árát velünk fizettetik meg – nyilatkozta Orbán Viktor, hozzátéve: ehhez a jövőben megfeszített erőt és munkát kell felmutatnunk.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.