A határon túli magyarok ellen hergel Márki-Zay Péter

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a határon túli levélszavazatok megsemmisítését követeli. A történet annak fényében különösen érdekes, hogy Márki-Zay Péter kampánycsapata épp ma bukott le a rendszerváltás utáni Magyarország történelmének legnagyobb választási csalásával, így minden bizonnyal egy kommunikációs trükkről lehet szó, amellyel el akarják fedni lebukásukat. A teljes baloldal politikai retorikájához hozzátartozik a határon túliak elleni hergelés, s már több évtizedes múltra tekint vissza.

2022. 03. 31. 12:50
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot! 

– ezt követeli Facebook-bejegyzésében Márki Zay Péter. A baloldal miniszterelnök-jelöltje mindezt azzal indokolja, hogy szerinte a Fidesz választási csalással bukott le külhonban. Állítását semmivel sem támasztja alá a hódmezővásárhelyi polgármester, csupán arról értekezik – bizonyítékok nélkül –, hogy kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben. A történet annak fényében különösen érdekes, hogy Márki-Zay Péter kampánycsapata épp ma bukott le a rendszerváltás utáni Magyarország történelmének legnagyobb választási csalásával (a Bajnai Gordon-féle DatAdat-csoport illegálisan beszerzett adatbázis felhasználásával több mint egymillió választónak küldött sms-t),

így minden bizonnyal csupán egy kommunikációs trükkről van szó, amellyel most el akarják fedni lebukásukat.

Ezt támasztja alá az is, hogy a teljes baloldal beállt ezen kommunikációs sablon mögé: többek között Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina is ezzel kampányol a közösségi médiában. Azt sem lehet kizárni, hogy a szivárványkoalíció pártjai a számukra kedvezőtlen eredményeket hozó közvélemény-kutatások miatt előre felkészülnek egy esetleges választási vereségre, és annak megmagyarázására.

Külhoni ellenségkép

Márki-Zay Péter nem először hergeli miniszterelnöki kampánya alatt a közvéleményt külhoni nemzettársaink ellen, pusztán azért, mert azok nem vele értenek egyet. Emlékezetes, a baloldal miniszterelnök-jelöltje az ukrajnai háború kitörése után is azt nehezményezte, hogy a Magyarországra menekülő kárpátaljai magyarok többsége szerinte oroszbarát és Fidesz-szimpatizáns, így április 3-án könnyebben tudnak majd a kormánypártokra szavazni. Aztán ennél is tovább ment, és úgy fogalmazott, a kormány a Kárpát-medencei magyarsággal szemben diszkriminálja a Nyugat-Európában élő magyarokat, mert utóbbiak tájékozottak, ezért nem szavaznának a Fideszre. 

Emlékezetes az is, hogy egy korábbi nyilatkozatában „levélszavazó zombiknak” nevezte a kettős állampolgársággal rendelkezőket. 

A tavaly október 23-i békemenettel kapcsolatban a Klubrádiónak nyilatkozva pedig azt mondta: „…ezért kellett buszok százaival, határon túlról is embereket hozni, akik jó része azt se tudta, hova, milyen célból érkezett Budapestre.”

A világjárvány alatt is hergeltek

Emlékezetes, a baloldal a koronavírus-világjárvány alatt is külhoni nemzettársaink elleni propagandakampányától remélt politikai hasznot. Szabó Tímea parlamenti felszólalásában akkoriban például azt nehezményezte, hogy a kormány lélegeztetőgépeket és maszkokat küldött a külhon magyarlakta területeire. De ez idő alatt a teljes szivárványkoalíció hasonló retorikát képviselt:

Jönnek! Felvenni a nyugdíjat, vásárolni, és a hírek szerint oltakozni is

– háborodott fel akkor Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció (DK) online sajtótájékoztatóján. Majd párttársa, Arató Gergely folytatta:

Mi nem tartjuk igazságosnak emberek kezébe adni a döntést a haza sorsáról, akik soha nem éltek itt, nem itt nevelnek gyereket, nem itt fizetnek adót, és semmilyen formában nem viselik a döntésük következményét. 

Több évtizedes múlt

A mostani szivárványkoalíció határon túliak elleni retorikája több évtizedes hagyományokra tekint vissza. Emlékezetes, a Gyurcsány-kormány már a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás gyűlöletkampányát is a határon túli magyarság ellen építette fel. Huszonhárommillió betelepülő románnal riogattak, a családoknak járó pénzek elvételével, munkahelyek, lakhatások ellehetetlenítésével hergelték az anyaországi lakosságot. Minden harmadik hirdetőtáblán a „felelős döntés 2 × NEM” felirat szerepelt. 

Minden aljasságra képesek

A kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes – Reagálás a baloldal választási csalással kapcsolatos vádaskodásaira – ezzel a címmel adott ki közleményt a Fidesz. „A baloldal kétségbeesésében mindenre képes. A baloldal a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat-adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni. Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány–Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat” – írták.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.