„A magyar választás nem lesz sem szabad, sem tisztességes”

Furcsa nyilatkozatot adott a finn lapnak Hadházy Ákos.

Magyar Nemzet
Forrás: Védett Társadalom Alapítvány2022. 03. 30. 21:32
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. november 20. Hadházy Ákos független parlamenti képviselõ a páholyban az Országgyûlés mûködését és a képviselõk jogállását érintõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország egyirányú úton halad a diktatúra felé, ami többek között annak köszönhető, hogy a kormány célzott támogatásokkal vásárolja meg a lakosság szavazatát, különösen a gyermekes családokét 

– nyilatkozta a Helsingin Sanomat finn napilapnak Hadházy Ákos baloldali országgyűlési képviselő. A balliberális médium terjedelmes írást szentelt az április 3-i magyarországi választásoknak, amely meglehetősen egyoldalú, mivel abban kizárólag kormányellenes interjúalanyokat szólaltattak meg.

A Védett Társadalom Alapítvány által szemlézett cikkben Hadházy Ákos – aki Zuglóban indul egyéni jelöltként a Jobbiktól a DK-ig terjedő ellenzéki összeborulás színeiben – úgy fogalmaz: a vasárnapi választás nem lesz sem szabad, sem tisztességes, sem demokratikus, ám ettől még az ellenzék elindul. – Viszont ha a Fidesz nyer, az nem lesz valódi győzelem, mert  Magyarország egyirányú úton halad a diktatúra felé – véli Hadházy. A Védett Társadalom Alapítvány szerint a politikus nehezen megfejthető szavait ezek szerint úgy kell értelmezni, hogy ha az ellenzék nyer, akkor minden a legnagyobb rendben, ha viszont a Fidesz, az világraszóló csalás.

Az interjú során Hadházy úgy nyilatkozott, hogy szerinte csak azért nem zárták még börtönbe, mert Magyarország tagja az Európai Uniónak. –Ha azonban az EU lehetetlenné teszi a támogatásokkal való visszaélést, a Fidesz azt akarhatja, hogy Magyarország kilépjen az EU-ból – állítja a képviselő. Hozzáteszi, hogy szerinte Magyarországon – kevés kivételtől eltekintve – megszűnt a szabad sajtó. A Védett Társadalom alapítvány szerint ugyanakkor a hétköznapi tapasztalat nem teljesen ez, sőt. 

Az online térben például még mindig jelentős túlsúlyban vannak a balliberális orgánumok

− teszik hozzá.

A riport egy másik megszólalója Törley Kata Budapesten élő franciatanárnő, akit egy pedagógustüntetésen kapott el a Helsingin Sanomat újságírója. Törley szerint a Fidesz leépíti az egészségügyet és az oktatást, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy demonstráljon a kormány ellen.

A Védett Társadalom Alapítvány cikke hozzáteszi: érdekes, hogy a riportban kizárólag kormányellenes interjúalanyokat szólaltatottak meg, máskor viszont pont a „független objektív” sajtó képviselői hivatkoznak különféle sajtóetikai elvekre, kérik számon a véleménypluralizmust.

Borítókép: Hadházy Ákos az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.