Elítélték Czeglédy Csabát az „ördög ügyvédje” ügyben

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az úgynevezett „ördög ügyvédje” ügyben kilencrendbeli különleges adat megsértése miatt. Bűntársa félmillió forintot fizethet ugyanezért. Az ítélet tárgyalás mellőzésével született.

2022. 03. 22. 16:20
Czeglédy Gyurcsány
20210707 Szombathely Hívek gyűrűjében, jobbján Czeglédy Csabával tartott utcafórumot Szombathelyen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, , Czeglédy Csaba (b) Demokratikus Koalíciónál (DK) is jogi képviseletet ellátó ügyvéd, országgyűlési képviselőjelölt Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményes volt a Fővárosi Főügyészség vádképviselete az úgynevezett „ördög ügyvédje” büntetőperben – tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész. A főügyészség vádirata alapján a Veszprémi Járásbíróság marasztaló döntést hozott; büntetővégzéssel az ügy mindkét vádlottjával szemben pénzbüntetést szabott ki. Eszerint az MSZP-hez, majd a DK-hoz és személyesen Gyurcsány Ferenchez közel álló ügyvéd egymillió forint pénzbüntetésben részesült.

 

Amikor Czeglédy vádlott lett

Ismeretes, a Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben 2021. október 4. napján nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A vád szerint egy ügyvéd foglalkozású férfi [Czeglédy Csaba] egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott.

A vádirat lényege szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott kérésére társa, az ügy másik vádlottja, 2019. szeptemberben az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül, ugyanazon a közösségi hálózaton egy olyan oldalt, amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott „Az ördög ügyvédjé”-re változtatta.

Társa a későbbiek során ehhez a közösségi oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amelyeket a jogász vádlott által rendelkezésére bocsátott bankkártyával fizetett ki.

Az internetes közösségi oldal létrehozásának és hirdetésének a célja az volt, hogy az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék. Mivel azonban a közösségi oldalon szexuális tartalmú felvételek közzététele nem engedélyezett, ezért a felvételeket először az e célból létrehozott webhelyeken hozta nyilvánosságra az ügyvéd foglalkozású vádlott, majd a weboldalak linkjét osztották meg a közösségi oldalon mint közvetítő csatornán.

 

Az „ördög ügyvédje” ügyködött

Az ügyvéd a vád szerint 2019. október 2. és október 9. napja között, az ebből a célból létrehozott webhelyeken, internetes oldalakon naponta közzétett blogbejegyzésekben hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló fényképeket, videófelvételeket. Volt olyan videófelvétel, amit egy pornográf jellegű internetes oldalon hozott nyilvánosságra, amelynek linkjét közzétette az említett webhelyeken, annak linkjét pedig megosztotta a közösségi oldalon. A weboldal linkjét több esetben – kérésére – a vádlott-társa osztotta meg a közösségi oldalon.

Az ügyvéd vádlott cselekményével 9 személy arcképét mint különleges személyes adatát, valamint közülük hat személy nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amellyel jelentős érdeksérelmet okozott. Cselekményéhez a társa szándékosan segítséget nyújtott.

A Fővárosi Főügyészség az ügyvédet és többszörösen büntetett előéletű társát kilencrendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolja, amit ez utóbbi bűnsegédként követett el. A főügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

A Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el.

A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét. 

Ezért az ügyvéd foglalkozású vádlottal szemben a bíróság – halmazati büntetésül – összesen 1 000 000 forint pénzbüntetést, társával szemben pedig összesen 500 000 forint pénzbüntetést szabott ki. A bíróság rendelkezett arról is, hogy amennyiben a vádlottak a kiszabott pénzbüntetés megfizetését elmulasztják, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

 A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

 

Feljelentés a választási bizottságnál

A szombathelyi Fidesz feljelentette a választási bizottságnál Czeglédy Csabát a választási eljárás alapelveinek megsértéséért, tudta meg a Magyar Nemzet. Czeglédy a közösségi oldalán egyebek mellett ezt írta március 20-án: „Mindenkinek két szavazata van. Az egyik szavazattal a pártokra voksolhatunk. Eldönthetjük, ki adja a miniszterelnököt...” Csakhogy a választási törvény értelmében a pártokra történő szavazás nem a miniszterelnök személyéről, hanem az egyéni listára való szavazattöredékekkel együtt arról döntenek, hogy melyik párt adhat még egyéni mandátumot.

 

Még tart a 6,3 milliárdos büntetőper 

Kecskeméten továbbra is zajlik a Czeglédy Csaba és társai ellen különösen nagy értékű – 6,3 milliárdos – költségvetési csalás miatt indult büntetőper. Míg Czeglédy tagad, több vádlott is beismerő vallomást tett.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Czeglédy Csabával, a Demokratikus Koalíciónál is jogi képviseletet ellátó ügyvéddel, országgyűlési képviselőjelölttel (Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.