Így szavazhatnak a Magyarország határain túl élő magyarok április 3-án

A 2022-es magyar Országgyűlési Választáson, illetve az azzal egy időben tartandó Gyermekvédelmi Népszavazáson a határon túli kettős állampolgárok és a voksolás napján külföldön tartózkodó magyarok is élhetnek szavazati jogukkal. Hogy hogyan? Az alábbi cikkből kiderül.

Juhász Attila
2022. 03. 21. 6:56
Budapest, 2018. február 18. Egy férfi leadja szavazatát az erzsébetvárosi bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitvatartásáról szóló helyi népszavazáson a Madách Imre Gimnáziumban 2018. február 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arról korábban már részletesen írtunk, 2022-ben sorrendben kilencedszer választhatunk országgyűlési képviselőket, és immár harmadik alkalommal a 2010 után hatályba lépő új választási törvény szerint.

A 2014-es magyar parlamenti választások óta már csak 199 mandátumért folyik a verseny a pártok és az egyéni jelöltek között, 106 egyéni és 93 listás hely sorsáról dönthetünk. A korábbi 20 (19 megye és Budapest) területi lista helyett egy országos listára adhatjuk le szavazatainkat.

Választójoga minden olyan, a választás napjáig – tehát április 3-ig – 18. életévét betöltő magyar állampolgárnak van a magyarországi választáson 2022-ben, akit valamilyen okból – például jogerős bírósági ítélettel – nem zártak ki a voksolásból.

Szintén beszámoltunk arról, hogy a parlamenti választásokon 2022-ben való részvételnek nem feltétele az, hogy a választópolgár magyarországi bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezzen, a tartósan külföldön élő, illetve a határainkon túli magyar állampolgárok is leadhatják szavazataikat a külképviseleteken vagy levélszavazat formájában, azonban a lakcímmel nem rendelkezők egyéni választókerületi jelöltekre nem, csak az országos pártlistára voksolhatnak.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel, vagyis a szavazás külföldről regisztráció január 27-e óta kérhető. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolhatják vagy akár el is lehetetleníthetik azt.

HATÁRON TÚLI KETTŐS ÁLLAMPOLGÁROK SZAVAZATI JOGA

Hazánk, néhány más országhoz hasonlóan, speciális helyzetben van a 2022-es országgyűlési választáson. Legalábbis abból a szempontból mindenképpen, hogy az I. világháborút lezáró békeszerződés során, a Párizs melletti Nagy-Trianon palotában Magyarországra kényszerített diktátum értelmében elveszítette területei kétharmadát, ennek következtében mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain, akik értelemszerűen vagy az új állam állampolgárai lettek, egy részük pedig egy időre hontalanná vált.

A két világháború közti területi revíziók után túlnyomó többségük időlegesen visszatért az Anyaországhoz, a második világégést követően azonban végleg az ismét a trianoni határai közé szorult Magyarországon kívül rekedt.

A kommunista egypártrendszer évtizedeiben semmi lehetőség nem volt arra, hogy a határainkon túl élő magyarságnak akárcsak bármiféle magyar állampolgári joga is legyen.

Jó tudni azonban, hogy a nemzetközi jog nem tiltja azt, hogy valakinek több állampolgársága legyen és erre más országokban számtalan példát is találunk.

Ennek megfelelően is kezdeményezett népszavazást a Magyarok Világszövetsége arról, hogy Országgyűlés alkosson törvényt a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról, ám az a 2004-es referendum, elsősorban az akkor kormányzati pozícióban lévő MSZP-SZDSZ koalíció gyűlöletkampánya miatt végül érvénytelen lett.

2010-ben aztán irányváltás történt a magyar nemzetpolitikában.

Egy olyan nemzeti konzervatív, keresztény kormány kapott felhatalmazást, amely felelősséget érez és vállal a külhoni magyarságért. A 2010-es parlamenti választásokat követően felálló kétharmados Fidesz-KDNP többség így első intézkedései között hozott törvényt, amelynek lényege a következő:

Az a magát magyar nemzetiségűnek valló nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy magyar származását valószínűsíti és magyar nyelvtudását igazolja, ha a honosítás feltételeinek megfelel, kedvezményesen honosítható.

Mivel pedig Magyarország szintén 2010-ben megalkotott Alaptörvénye, a Nemzeti Hitvallás kimondja, hogy

nincs kétféle magyar állampolgárság, ezért a külhoni, vagy ha úgy tetszik, határon túli kettős állampolgárok számára a törvény a választásokon való részvételt, a szavazati jogot is biztosítja.

A szavazáson 2022-ben külföldön a magyarországi bejelentett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a 2014-es voksolástól kezdődően akaratukat levélszavazat formájában fejezhetik ki, az országgyűlési-, az európai parlamenti választásokon, illetve az országos népszavazásokon. A szavazás külföldről ügyfélkapu segítségével megkönnyíthető.

A LEVÉLBEN TÖRTÉNŐ SZAVAZÁS MENETE, KI SZAVAZHAT LEVÉLBEN?

A Választás 2022 április 3-i napján és az azzal azonos napon megtartásra kerülő országos népszavazásokon, azok a külhoni magyarok szavazhatnak, akik 2022. március 9-ig kérték a névjegyzékbe vételüket.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető információkból kiderül, hogy a névjegyzékre regisztrált választópolgár módosíthatja a szavazólap átvételének címét vagy értesítési címét, az ehhez kapcsolódó kérelem kitölthető és beadható levélben vagy online formában is.

A Nemzeti Választási Iroda a magyarországi lakcímmel nem rendelkező regisztrált magyar választópolgárnak arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt.

Regisztrációs kérelmében a választópolgár a szavazási levélcsomag személyes átvételét is kérheti.

A személyes átvételi helyszínek, illetve a szintén erre a célra kijelölt határmenti települések listáját a valasztas-hu-n érhetik el.

Magyarországon szintén átvehetőek a levélszavazásra szolgáló csomagok, az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein. Ezek 2022. március 19-től április 2-ig munkanapokon 9.00-16.00 óra között, valamint 2022. április 3-án 6.00-19.00 óra között tartanak nyitva.

A szavazási levélcsomag személyes átvétele során a választópolgár érvényes fényképes igazolvánnyal köteles igazolni a személyazonosságát. Amennyiben a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (pl. lakcímkártya) bemutatása válhat szükségessé.

A szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.

A szavazási levélcsomag személyesen vagy meghatalmazással nem rendelkező személy által is leadható Magyarország külképviseletein 2022. március 19-től április 2-ig munkanapokon 8-16.30 óra között (Csíkszeredán, Kolozsváron, Bukarestben, Szabadkán, Beregszászon, Ungváron 2022. március 19-től április 2-ig minden nap 6-22 óra között), valamint a külképviseleti szavazás ideje alatt.
Magyarország országgyűlési egyéni választókerületi székhelyein a szavazás ideje alatt 2022. április 3-án 6.00-19.00 óra között is leadhatóak a levélszavazatok olvasható a valasztas.hu oldalra kattintva.

Fontos tudni, hogy a magyar választáson 2022-ben magyarországi lakcímmel nem rendelkezők egyéni választókerületi jelöltekre nem, csak az országos pártlistára voksolhatnak és természetesen a Gyermekvédelmi Népszavazás kérdéseire is választ adhatnak.

A négy évvel ezelőtti, 2018-as Országgyűlési voksoláson a határon túli, magyar állampolgársággal rendelkező magyarok magyarok – hivatalosan a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező állampolgárok közül a választási névjegyzékbe több mint 378 ezren vetették fel magukat, közülük több mint 224 ezren szavaztak levélben, érvényesen. 

A Nemzeti Választási Iroda akkor kiadott hivatalos adatai szerint

96,24 százalékuk a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazott.

Az LMP akkor a voksok 0,93, a Jobbik 0,91, az MSZP-Párbeszéd 0,55 százalékát kapta, a többi pártra ennél kevesebb voks érkezett.

Ezek a levélszavazati arányok 2018-ban a kormánypártok számára a Magyarországon leadott voksokból összesített eredményen felül plusz egy mandátumot hoztak, amely viszont akár kettő is lehetett volna.

Az ellenzéki tagokkal kiegészült Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria ugyanis mintegy ötezer határon túli szavazatot érvénytelenített arra hivatkozva, hogy azokat saját címzésű és nem előre gyártott borítékban adták postára. Tették ezt annak ellenére, hogy a választási eljárási törvényben egyetlen szó sem esik a borítékok elvárt formájáról, kinézetéről. A törvénytelenségen legalább egy fideszes képviselői mandátum elúszhatott, ezért lett végül a kormánypártoknak 133 és nem 134 képviselőjük. A Fidesz-KDNP pártszövetség az ügyben négy évvel ezelőtt az Alkotmánybírósághoz fordult, ám a taláros testület a kormánypártok kérelmező kifogását elutasította.

HA KÜLKÉPVISELETEN SZAVAZOK ÁPRILIS 3-ÁN, MIRE ÉS KIRE SZAVAZHATOK PONTOSAN ÉS MIKOR?

Azok a magyarországi bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok, akik a magyarországi Választás 2022 napján, április 3-án külföldön tartózkodnak például a külföldön munkát vállaló, életvitelszerűen ott élők szintén jogosultak voksolni az Országgyűlési Választáson, illetőleg a Gyermekvédelmi Népszavazáson.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel, vagyis a választási regisztráció január 27-e óta kérhető. A Nemzeti Választási Iroda korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolhatják vagy akár el is lehetetleníthetik azt.

Azon külképviseletek listája, ahol a határon túl élő magyaroknak lehetőségük van a szavazásra 2022-ben külföldön, a valasztas.hu-ra kattintva érhető el.

Bizonyos Európán kívüli kontinenseken az időeltolódás miatt módosulhat a Választás 2022 időpontja, így akár a hivatalos, április 3-i időponttól eltérő napon is voksolhatnak az ott élő magyarok. A külképviseleteken leadott, illetve a levélcsomagokban beérkező szavazatok összeszámlálásának azonban a többi vokssal együtt, azok Magyarországra érkezését követően történik.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a külképviseleten voksolóknak lehetőségük van szavazni az országos pártlistákra és a lakóhelyük szerinti egyéni választókerületi jelöltekre is, valamint ők is részt vehetnek az Országgyűlési Választással egyidőben tartandó Gyermekvédelmi Népszavazáson is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.