Máig kísérti szélsőséges múltja a Jobbikot

Nem Z. Kárpát Dániel az első jobbikos politikus, aki szélsőséges, antiszemita megnyilvánulásra ragadtatja magát, még csak nem is az első a párttagok közül, akinek náci karlendítés miatt magyarázkodnia kell. Jobbikos politikusok akarták már listázni a zsidó parlamenti képviselőket, volt, amelyikük a Duna-parti holokauszt-emlékművet gyalázta meg, többen közülük pedig évekig lelkesen zsidóztak a közösségi médiában.

Magyar Nemzet
2022. 03. 13. 20:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Jakab Péter vezette Jobbik most a Gyurcsány Ferenc-féle DK szövetségese, és magát néppártként hirdeti, de szélsőséges és antiszemita múltja ma is árnyékot vet a pártra. Emlékezetes maradt, amikor 

egy parlamenti felszólalásában Gyöngyösi Márton – a párt jelenlegi EP-képviselője – az Országgyűlés és a kormány zsidó származású képviselőinek listázását szorgalmazta, nemzetbiztonsági kockázatnak nevezve őket. 

A szerinte csupán „félreérthető kijelentés” már akkoriban nemzetközi botrányt kavart, amely, egyes vélemények szerint, rossz színben tüntette fel a teljes határon túlra szakadt magyarságot, arról nem is beszélve, hogy alkalmat adott Magyarország nemzetközi hírnevének csorbítására.

Felháborodást keltett Bíró László, a baloldali koalíció által két éve, a tiszaújvárosi időközi választáson támogatott jobbikos jelölt is, a közösségi médiában korábban tett kijelentéseivel. „Tetűcsúszdás” zsidó turistákról és „zsidóuzsora banktőkéről” értekezett, a fővárosra „Judapestként” hivatkozott. Ennek ellenére Karácsony Gergely főpolgármester személyesen kampányolt neki, Márki-Zay Péter pedig arra kérte „zsidó honfitársait”, hogy „igenis az antiszemita megjegyzéseket tevő jobbikos képviselőt támogassák”.

Alaposan felborzolta a kedélyeket Kulcsár Gergely hírhedtté vált köpködése is. A Jobbik korábbi parlamenti képviselője azzal kérkedett, hogy a pesti Duna-parton kivégzett zsidó mártíroknak emlékül szolgáló cipőkbe köpött, erről pedig belső levélben tájékoztatta párttársait, és őket is erre biztatta. Egy másik, jobbikos képviselőtársainak szánt írásában „biboldó-bérenc” frakciókról és „kamukausztról” értekezett, de olyan e-mailt is küldött, amelyben náci horogkeresztmintával kívánt boldog új évet. Baloldali szövetségesei megbocsátottak neki, de pártja végül kizárta, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben négy évvel ezelőtt szerzett képviselői mandátumához viszont továbbra is ragaszkodik.

Az egykori ózdi alpolgármester, Farkas Péter Barnabás esete is nagy vihart kavart. A jobbikos politikus kezdetben tagadta, hogy a katowicei holokausztinstalláció előtt készített fotón náci karlendítést mutatott volna be, de egy később előkerült másik fénykép egyértelműen lebuktatta őt. 

Akkor azt nyilatkozta, a Jobbik akkor kezdett számára vonzó lenni, amikor szerinte elkezdte levetkőzni szélsőséges mivoltát. Tettét egyfelől ittas állapotával próbálta mentegetni, másfelől pedig nem tekintette hivatalos programnak a múzeumban tett látogatást. „A Fidesz »zsidesz«, Horn Gyula pedig »zsidó gyilkos«

– így fogalmazott korábban Facebook-bejegyzésében a Jobbik keszthelyi elnöke, Herold János. Azt is állította, „a Fidesz vezetői mindig is zsidók voltak”, ennek alátámasztására pedig Dávid-csillaggal jelölte meg a kormánypárti politikusok nevét. 

Borítókép: Farkas Péter Barnabás (Forrás: Naphíre.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.