Megújult a Bástya park

Multifunkcionális, klímabarát megoldásokkal varázsolták újjá a Belváros egyik közkedvelt terét.

2022. 03. 23. 20:03
20220323 budapest bastya park atadas havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stílusosan biciklivel érkezett az V. kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter arra a sajtótájékoztatóra, amelyen bemutatták a belvárosi Bástya utcában található megújult parkot. A polgármester kiemelte, hogy a közösségi tér tökéletesen illeszkedik a Belvárosi Önkormányzat olyan korábbi fejlesztéseinek sorába, mint például a zöld buszmegállók kialakítása, a Podmaniczky tér fásítása vagy az Arany János utca jelenleg is zajló megújítása.

Ránk kacsint a történelem

A tér különleges látványt nyújt: a parkban megtalálható a XV. századi városfal leghosszabb szakasza, egy lebegő sportpálya, a Gellért-hegyi Sziklakápolnáig ellátó kilátópont, és egy esővédett játszótér is. A Bástya park amellett, hogy a budapesti UNESCO világörökségi terület védőövezetének része, teljes kiterjedésében kiemelt régészeti lelőhely. A felújítási munkálatok során rengeteg leletanyag került elő, kisebb ágyúgolyók, cserépedények, és egy falazott kút is a XV. századból. A Bástya parkban látható a legnagyobb hosszúságban összefüggően (csaknem ötven méter hosszan) a nagyjából nyolc és fél méter magas, két méter vastag, Mátyás király uralkodásának idején emelt pesti városfal. Az úgynevezett gyilokjáró a középkori várépítészetben a védőfalak koronáján végigfutó folyosó vagy egymástól lépcsőkkel elválasztott folyosórendszer volt, amelyen ostrom idején a katonák közlekedtek és biztosították a vár védelmét. A városfal hajdani gyilokjáróját Belváros Önkormányzata modern stílusban építette újjá.

 

Fotó: Havran Zoltán

 

Zöld- és kékszemléletű park

A felújítás során az alapterületet megsokszorozó, különleges építészeti megoldásokkal háromszintes parkot alakítottak ki, amely Magyarországon először ötvözi a zöld- és kékszemléletet. A polgármester a sajtótájékoztatón részletezte, hogy a zöldfelület arányát négy és fél százalékról 53 százalékra növelték, 23 új fát ültettek, akár hatszáz négyzetméterre kiterjedő zöldfalakat létesítettek és a klímatudatosság jegyében az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg. Mint mondta, az öntözés többek között a helyben gyűjtött és felhasznált esővízzel, illetve fúrt kútból, a Duna közelsége miatt jelentkező talajvizet használva folyik, nem vezetékes vízzel. Szentgyörgyvölgyi Péter kiemelte: ezzel az első olyan közpark Magyarországon, amelyben a zöld- és kékszemlélet egyaránt megmutatkozik.

Fotó: Havran Zoltán


A többfunkciós park főbb tartalmi elemei tehát a pihenőpark, a játszótér, a sportpálya, a tanösvény (városfal, gyilokjáró), a kilátópont, a vízjáték és a várostörténeti galéria (kiállítótér). A többszintes területhasználatnak köszönhetően pihenő- és zöldfelületként hasznosul az egymás alá rendezett sportpálya, játszótér és a félig a földbe süllyesztett kiszolgáló épület is, amelyben kiállítóteret alakítottak ki. Ezeket olyan további helyiségek teszik még kényelmesebbé, mint a lifttel akadálymentesen megközelíthető mosdók vagy a pelenkázók.

 Szentgyörgyvölgyi Péter a Bástya park megvalósításáról kiemelte:

A Belvárosban nemcsak közterületeket fejlesztünk, hanem közösséget építünk. A Bástya park beruházásának tervezésekor is figyelembe vettük a kisgyermekes anyukákat, az ovisokat, a kisiskolásokat, a fiatalokat, a családokat, az unokákra vigyázó nagyszülőket, a nyugdíjasokat, akik használni fogják ezt a teret. Ezért alakítottunk ki többek között akadálymentes pelenkázót a kisbabáknak, játszóeszközöket a gyerekeknek, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek. 

A polgármester hozzátette: a beruházás a kormány támogatásával valósult meg.

A korszerű fejlesztést korábban Kovács Alex Gábor, a szivárványkoalíció Tiéd a Belváros-frakció szocialista vezetője támadta. Mint megírtuk,  a baloldali politikus úgy fogalmazott: a belvárosi családoknak elég lett volna pár hinta és mászóka, ezzel szemben az önkormányzat egy mosdóval és pelenkázószobával, valamint az akadálymentesítés jegyében lifttel felszerelt modern komplexumot valósított meg kormányzati támogatásból.

 

Borítókép: A megújult Bástya parkról szóló sajtótájékoztató, 2022. 03. 23-án. (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.