„Zsebbe nyúlok és kifizetem helyette”

Pénzt, időt, energiát nem kímélve biztosítják az ukrajnai menekültek ellátását a Nyugati pályaudvaron segítő önkéntesek. Áldozatos tevékenységük eredményeképpen a kezdetekhez képest immár szervezett és összehangolt munka zajlik, így közös erővel, valamint a civilek támogatásával, minden felmerülő problémára – legyen az a szállás és fuvar biztosítása, vagy egy vonatjegy megvásárlása – sikerül megoldást találniuk.

2022. 03. 20. 6:55
null
Budapest, 2022. március 1. Önkéntes segít a háború miatt Ukrajnából menekülõ embereknek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 1-jére virradóan. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg február végén az ukrajnai menekültek első csoportjait még csak a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRE) és a Magyar Vöröskereszt néhány önkéntese fogadta a Nyugatiban, három héttel később már sokkal szervezettebb, mondhatni igényekhez alakított formában zajlik az ellátás. 

Az elmúlt hetek folyamán a pályaudvar egy szakaszán gyakorlatilag egy menekültközpont épült ki, ahol a háború kitörésétől kezdve munkálkodó karitatív szervezetek mellett különböző sátrakat és standokat felállítva a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete, a Hare Krishna mozgalom tagjai, a Migration Aid, és a 166 országban jelenlévő Roma Világszövetség is képviselteti magát, emellett egy önkéntes civil sátor, valamint egy édesanyákat segítő sátor is üzemel.

Több magyar, ukrán és angol nyelvű plakát hirdeti a menekülteknek szóló segítségnyújtási lehetőségeket (Fotó: A szerző felvétele)

 Az MRE önkéntesei – akárcsak az első napokban – most is a királyi váróban fogadják a menekülteket, szendvicseket, gyümölcsöket, édességet, teát, kávét és higiéniai eszközöket biztosítva nekik, a parkolóban pedig a kitelepült szervezetek tagjai, valamint számos civil önkéntes ideiglenes szállást és ingyen fuvart szervez, tolmácsol, vagy éppen a valutaváltásból adódó nehézségeket próbálja orvosolni. 

Mindenre megoldást találni

Molnár Gergő, aki találkozásunkkor is a folyamatosan érkező menekültek fuvarozását koordinálja, már február 25-e óta a pályaudvaron önkénteskedik. Mint mondja, az Ukrajnából érkezők többsége továbbra is csak átutazóban van Budapesten, ezért az ő elhelyezésüket a Migration Aid szervezi, azáltal, hogy a magánszemélyek által felajánlott szállásokat kezeli. A szervezet adatbázisában azonban egyre fogynak a rendelkezésre álló szállások, így a legnagyobb segítséget most az újabb felajánlások jelentenék. – Az önkéntes fuvarosok – akik vagy munka után, jellemzően öt-hat óra körül kapcsolódnak be, vagy a menekültek megsegítésére létrehozott Facebook-csoportban ajánlják fel a szolgáltatásaikat – szintén ingyen szállítják a menekülteket a megadott címre. Persze nem ritka eset, hogy taxit kell hívni, amit sokan anyagi nehézségek, sokan pedig a Magyarországon használhatatlan és átválthatatlan hrivnya miatt nem tudnak megfizetni.

Ilyen esetben pedig, legyen szó taxiról, vagy egy patikából kiváltott gyógyszerről, nem tudok mást tenni, mint zsebbe nyúlok és kifizetem helyette

– meséli Gergő.

Ingyen szállást és ingyen fuvart is szerveznek (Fotó: A szerző felvétele)

 Elmondása szerint a legtöbb menekült hasonló nehézségekbe ütközik a jegyvásárlásnál is. Igaz, a belföldön érvényes szolidaritási vonatjegyek díjmentesek, a helyjegyet azonban meg kell vásárolni, amire sok esetben szintén az önkéntesek dobják össze a pénzt. Ha valaki azonban huzamosabb ideig akar Magyarországon maradni, kicsit egyszerűbb a helyzet, mivel az elszállásolását és az utaztatását s a Katasztrófavédelem intézi – teszi hozzá. 

 

Gyermekek sokkos állapotban

A református szeretetszolgálat önkéntese arra is kitér, hogy a felnőttek mellett a menekült gyermekeket is nagyon megviseli a mostani helyzet, többen sokkos állapotba is kerülnek. 

 A minap egy tízéves kislányt vitt el a mentő, aki az elmúlt évek alatt már a második háborús konfliktust éli meg, ezért a családjával együtt ismét menekülni kényszerül.

– jegyzi meg.

Szerencsére a Nyugati pályaudvar területén 0–24 órában egy orvosi ellátóhely is működik, ahol az általánosabb egészségügyi panaszokat ott helyben igyekeznek ellátni. Az ügyeletes szakemberek lapunk kérdésére megerősítik, hogy a gyermekek és a felnőttek egyaránt kimerültek, a kisebbek közül pedig sokan megfáztak és köhögnek. Az ügyeletes orvos szerint a cél az lenne, hogy a menekültek, akik néhány napnál tovább terveznek Magyarországon maradni, a szállásukhoz közeli egészségügyi intézményeket keressék fel, ehelyett sokszor olyanok jönnek vissza, akik már napok vagy hetek óta az országban vannak. 

Éjjel-nappal működik az egészségügyi ellátóhely (Fotó: A szerző felvétele)

Mint mondja, a minap például egy menekült nő egészen Hajdúszoboszlóról utazott a Nyugatiba, hogy segítséget kérjen tőlük. Sokan tehát nincsenek tisztában azzal, hogy ukrajnai menekültként milyen egészségügyi ellátásban részesülhetnek Magyarországon, ezért az elsődleges feladat az, hogy a tájékoztatást és a betegirányítást pontosan megszervezzék

– mutat rá a szakember.

 

Különbségtétel nélkül

Néhány méterrel arrébb a World Roma Federation, azaz a Roma Világszövetség tagjai meleg étellel kínálják az embereket. Tóth György, a szervezet magyarországi elnöke lapunk kérdésére elmondja, hogy négy napja osztanak ételt a Nyugatiban, de úgy tervezik, hogy a következő öt napban is ki fognak jönni. Közben dolgozik egy csoportjuk Záhonyban is, és szeretnének a Keleti pályaudvaron is egy segélypontot üzemeltetni. Mint mondja, szervezetük nem tesz különbséget, hogy valaki roma vagy nem roma származású, magyar vagy ukrán menekült, hanem kivétel nélkül mindenkinek jogi és információs segítséget adnak, valamint megvendégelik egy tányér meleg étellel is. 

Azt szoktuk mondani, hogy nem vagyunk olyanok mint Isten, de az Isten bennünk lakozik, ezért megtesszük, ami tőlünk telik

 – hangsúlyozza a szervezet elnöke, aki mindenkit arra biztat, hogy ne a fotelből, inkább személyesen tapasztalja meg, hogy mi zajlik a helyszínen.

Telefontöltési lehetőséget és ingyenes internetkapcsolatot biztosítanak a menekülteknek (Fotó: A szerző felvétele)

Borítókép: Önkéntes segít az Ukrajnából érkező menekülteknek a Nyugati pályaudvaron  (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.