Ismét a főváros csődjével riogat Karácsony Gergely

Heves viták után fogadták el a BKV és a BKK idei üzleti tervét a Fővárosi Közgyűlésben.

2022. 04. 27. 14:18
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus; SZÁMADÓ Tamás
A Fővárosi Közgyűlés ülése Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Blaha Lujza tér felújítását időben befejezzük, még határidőn belül vagyunk – válaszolt az akkor még jókedvűen érkező Karácsony Gergely a Magyar Nemzet kérdésére a Fővárosi Közgyűlés kezdete előtt. A főpolgármestert arról kérdeztük volna, hogy mi az oka annak, hogy csigalassúsággal halad a tér felújítása. Mint arról korábban írtunk, a munkálatok négyszázmillió forinttal kerülnek többe, de jóval kevesebb tartalom épül meg.

Már nem volt olyan jó kedve a főpolgármesternek, amikor a közgyűlés a BKV Zrt. és a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. idei üzleti tervét tárgyalta. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes részletezte, hogy míg az iparűzési adó nyolcvan százaléka megy el a közlekedésre, 26 milliárd forint mínuszban vannak. Mint mondta, a felújítások évente harmincmilliárd forintba kerülnek, és a kormány csak töredékesen járul hozzá ezekhez a költségekhez.

Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP képviselője kiemelte, hogy ez a téma alapvetően a főváros problémaköre, és szerinte nem szerencsés, ha a városvezetés úgy kommunikálja ezt a problémát, miszerint a „gonosz kormány vonta meg a forrásokat”. Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere már keményebben fogalmazott, szerinte „ez egy kamu üzleti terv, nem létező bevételekkel”, Karácsonyék csődbe vitték a várost, és ideje lenne lemondani. 

Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-es, 6-os villamos tízpercenként járjon

– fogalmazott Karácsony Gergely, mint mondta: egyszerre van benne szomorúság és harag a BKV jelenlegi helyzete miatt. Szerinte az elmúlt két évben hatvanmilliárddal csökkent a bevétel, de százmilliárdot vett el két kormány Budapesttől, ugyanakkor a BKK munkaerőhiánytól szenved. 

A testületben heves vita alakult ki az V. és a VII. kerület lakásgazdálkodását vizsgáló bizottság munkájáról is: a Fidesz–KDNP szerint semmilyen jogalapja nem volt a bizottság megalakulásának és tevékenységének. Láng Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint ez egy politikai akció volt. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere felszólalásában kiemelte, hogy sajnálja, hogy ilyen módon akarnak beleszólni a kerületek életébe. Hozzátette: a jelentés szakmaiatlan és jogi tévedéseket tartalmaz.

A közgyűlésen Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a BRFK múlt évi beszámolójáról kiemelte, hogy több mint három százalékkal csökkent a fővárosi regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben az előző év adataihoz képest. Eszerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben 3,2 százalékkal – 35 426-ról 34 298-ra – csökkent. Ennél is jelentősebb a közterületen elkövetett bűncselekmények számának csökkenése, amely 20,4 százalékkal, 14 951-ről 11 907-re változott. A regisztrált bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója 55,2 százalékról 64 százalékra nőtt. Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a közgyűlés előtt elmondta, hogy tavaly is folytatódott a trend: csökkent a bűncselekmények száma és nőtt a felderítések aránya. – A rendőrség átlagos kiérkezési ideje kevesebb mint 11 perc – tette hozzá a vezető.

A közgyűlés döntött arról is, hogy bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt mikromobilitási eszközök, így a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek után. A napirend előtti felszólalásában Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője bejelentette, hogy az országgyűlési választás eredményeképpen a parlamentben folytatja munkáját, így lemond fővárosi mandátumáról. Mint fogalmazott: a 2019-es önkormányzati választások óta eltelt két és fél év nem volt jó sem a főváros, sem Karácsony Gergely főpolgármester számára. Emlékeztetett: a főpolgármester megválasztása után azt ígérte, hogy Budapesttel akar foglalkozni, ehhez képest folytatta a pártpolitizálást, miközben nem a főváros ügyeiről szóltak a megnyilvánulásai és nem képviselte a budapestieket.
 

Borítókép: Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Számadó Tamás főjegyző (balról jobbra) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2022. április 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.