Nyolcszáz éves a magyar parlamentarizmus alappillére

Az Aranybulla kiadásának évfordulója alakalmából rendeztek konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Magyar Nemzet
2022. 04. 22. 11:22
Budapest, 2020. augusztus 24. II. András Aranybullája a Nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei kiállításon a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alakalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára tudományos konferenciát rendezett, amit Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára nyitott meg.

Az Aranybullát II. András 1222-es székesfehérvári országgyűlésen hirdette ki, később pedig ezt tekintették az első írott magyar „alkotmánynak”, majd ez lett a magyar parlamentarizmus kialakulásának egyik alappillére, hatása évszázadokon át meghatározó volt.

A közigazgatási államtitkár beszédében hangsúlyozta:a nemzettudat és a nemzeti identitás generációkon átívelő öröklésének alapfeltétele az egészséges nemzeti büszkeségre épülő, szilárd alapokon álló kultúrpolitika megteremtése, ami alkalmas szellemi és lelki erő hazánk és nemzetünk felemelése érdekében.

Latorcai Csaba az elmúlt évek kulturális fejlesztéseivel kapcsolatosan kiemelte: a kormány összesen száz nagy programot indított el Budapesten és vidéken mintegy kilencszázmilliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt ciklusban GDP-arányosan a magyar kormány fordította a legtöbbet a kultúra támogatására Európában.

Kifejtette, hogy befejeződött az Operaház felújítása, az Eiffel-ház kialakítása, valamint megépült a Magyar Zene Háza, ami éppen most nyerte meg saját kategóriájában az úgynevezett építészeti Oscar-díjat. 

Jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű feltárása, ápolása és gondos megőrzése a jövő generáció számára – zárta beszédét Latorcai Csaba.

Borítókép: Aranybulla (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.