Káosz a Blaha Lujza tér felújításánál

A Blaha Lujza tér felújításának csigalassúságú tempója a környező utcákra is kiterjed: a munkálatok az év végéig is elhúzódhatnak. A BKK közölte, hogy a legutóbbi felújítási etap ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Stáhly utca és a Gutenberg tér között lezárják a gépjárműforgalom elől. Látható, hogy a több hónapja tartó felfordulás miatt állandósultak a közlekedési fennakadások. A közelmúltban a lapunk által megkérdezett Karácsony Gergely a felújítással kapcsolatban még bizakodóan nyilatkozta: időben befejezik a tér rekonstrukcióját.

2022. 05. 04. 18:56
null
20220419 Budapest Blaha Lujza tér felújítás Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folytatódik a Blaha Lujza tér felújítása, újabb utcát zárnak le – derült ki a BKK szerdai közleményéből. A tájékoztatás szerint a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó munkák április 28-án kezdődtek az előzetes közműfeltárásokkal, május 2-án pedig lezárták a környező utcák jelentős részét a gépjárműforgalom elől. Mint írták, az aszfaltmarás és burkolatbontás után a közműépítés van soron. A munkálatok ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Stáhly utca és a Gutenberg tér között lezárják a gépjárműforgalom elől, a gyalogosközlekedést és a szemétszállítást ugyanakkor biztosítják. Jelezték azt is: újra járható a közúti forgalom számára a Márkus Emília utca, amely egyelőre egyirányú a Rákóczi út felé. A tervek szerint ha elkészül a Blaha Lujza téri felújítás, többek között ezer négyzetméter zöldfelület jön létre, akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését, megújul a közvilágítási rendszer, valamint az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a helyszínre, a kiskockakővel burkolt térrészen székek és asztalok, kerékpártámaszok is lesznek. 

Mint arról korábban írtunk, látható, hogy alaposan megcsúszott a Blaha Lujza tér felújítása. 

Annak dacára, hogy a munkálatok 400 millió forinttal kerülnek többe az eredetileg tervezettnél, jóval szűkebb tartalommal valósul meg. Mint ismert, a munka tavaly július 12-én kezdődött: először az aluljáró födémszerkezetét szigetelték felülről. Akkor a Metropol hívta fel a figyelmet arra, hogy a munkálatoknak ez a része sajnos nem túl jól sikerült, hiszen már novemberben is vödrökben gyűjtötték az esővizet az aluljáróban. Április elején az újság kiemelte, hogy az aluljáró még mindig ázik, csöpög a víz a járókelők nyakába, és újra előkerültek a vödrök. Mindezek mellett februárban írtunk arról, hogy még azok a földeszsákok is ugyanott vannak érintetlenül, amelyeket novemberben vittek a térre a fák ültetéséhez. Úgy tűnik, az év végéig kitolódik a teljes projekt, és ezzel együtt az egyirányúsított utcáknak köszönhetően teljes lett a káosz a forgalomszervezésben. A közlekedési fennakadások állandósultak, amire Karácsony Gergely főpolgármester megoldásként azt mondta: az autósok „szálljanak ki és gyalogoljanak”.

Borítókép: Budapest, Blaha Lujza tér felújítás (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.