A Momentum szerint nincs szükség veszélyhelyzetre

Gelencsér Ferenc szerint nincs az emberek legnagyobb problémái között a háború, az extraprofitadót pedig nem kellett volna kivetni. Fónagy János államtitkár emlékeztetett, az érintett nagyvállalatok helyzetéből fakad az előny, amit megadóztatnak, az így befolyt összeget pedig közösségi célokra fordítják.

2022. 06. 14. 10:56
GELENCSÉR Ferenc
Budapest, 2022. május 23. Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz és a KDNP megtévesztette a választókat – kezdte mai napirend előtti felszólalását Gelencsér Ferenc. A Momentum országgyűlési képviselője szerint a kormánypártok azt próbálták bebizonyítani, hogy kétszer kettő az hattal egyenlő. Szavai szerint az extraprofitadót is így vetették ki, és ezt a cégek úgyis a fogyasztókra fogják terhelni, megtette már a Ryanair és Gelencsér szerint a WizzAir is. 

Szerinte erre számítani kellett volna, és emiatt hibás az extraprofitadó koncepciója. Felszólalásában a momentumos politikus továbbá azzal vádolta a kormánypártokat, hogy szegénységbe taszítják a középosztályt, pedig az ő vállukon nyugszik az ország, őket kellene támogatni. Ennek alátámasztásául Gelencsér Ferenc azt hozta fel, hogy szerinte a költségvetés nem számol érdemi béremeléssel a közszférában.

Ahogy fogalmazott, a költségvetés egy rossz orvosság, a mellékhatásai többet fognak ártani az országnak, mint a gyógyhatásai. 

– A magyar emberek legnagyobb problémája ma a létbizonytalanság, nem a háború és nem a menekülthelyzet – jelentette ki némileg váratlanul hozzászólása végén a Momentum politikusa, aki szerint 

nincs szükség veszélyhelyzetre, a magyar emberek pénzét iskolákra, kórházakra kellene költeni.

– Sem a múlttal, sem a jelennel nincs tisztában Gelencsér Ferenc – hívta fel a figyelmet válaszában a kormány államtitkára. 

Fónagy János emlékeztetett; az elmúlt tíz évben az ország viszonylag nehéz világgazdasági körülmények között kilábalt abból a válságból, amibe kerültünk. – Fejlődő pályára álltunk, a világ nyugalomban volt – magyarázta az államtitkár, aki szerint 

ezt a fejlődést három évvel ezelőtt megakasztotta a világjárvány, majd az orosz–ukrán háború, ami érinti a világot, megrázza Európát és befolyásolja a magyar helyzetet, biztonsági és energiapiaci szempontból.

– Elhúzódó háborús helyzetben vagyunk, rendkívüli időket élünk – tette világossá Fónagy János.

Az államtitkár szavai szerint a magyar kormány biztosítani kívánja a munkahelyeket, a családok békéjét, megélhetését, a nyugdíjak reálértékét, és a rezsicsökkentés védelmét. 

Mindehhez rendkívüli intézkedések is kellenek, az extraprofitadóval azokat célozzák, akik ebből a helyzetből profitáltak. – Az extraprofitadó nem a normál üzleti haszon elvonására irányul, és nem az extraprofit egészét vonja el – világított rá Fónagy János. 

Szerinte az érintett nagyvállalatok helyzetéből fakad az előny, amit megadóztatnak, az így befolyt összeget pedig közösségi célokra fordítják.

Borítókép: Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.