Mátyás 2024. február 24.
logo
Zsidó szervezetek adtak hangot aggályuknak

Kifogások Gyöngyösi elnökjelöltsége ellen

Munkatársainktól
2022.06.20. 06:07 2022.06.20. 10:30
Kifogások Gyöngyösi elnökjelöltsége ellen

Gyöngyösi Márton EP-képviselő nemzeti konzervatív irányról, a molesztálási botrányba keveredett Földi István elvhű, jobboldali, keresztény értékrendről beszélt a Magyar Nemzet által megismert jobbikos elnökjelölti szándéknyilatkozatban. Szotyori-Lázár Zoltán szolnoki jobbikos szerint a pártnak vége, ha nem Gyöngyösi nyer, aki szerinte az „utolsó mohikán”. Ezzel szemben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a korábban a zsidók listázását szorgalmazó Gyöngyösi neve felmerült elnökjelöltként.

„Most annak az időszaknak kell jönnie, amikor nem azt az összefogást kell szolgáljuk, amelynek köszönhetően ide jutottunk, hanem saját közösségünket és az egész magyarságot” – írta Földi István a Jobbik tagsága számára megfogalmazott kortesbeszédében. A Magyar Nemzet által megismert szándéknyilatkozatban a molesztálási botrányba keveredett elnökaspiráns úgy látja, ideje, hogy a Gyurcsány Ferenccel összebútorozott Jobbik végre büszkén vállalja jobboldaliságát és hazaszeretetét.

Önállóan, a magunk útját járva, hogy ismét meghatározó és megkerülhetetlen erő legyünk a magyar politikai életben. Iszonyatos munka kell ehhez és ahhoz is, hogy a baloldali és liberális ellenzéki erők szövetségéből kilépve, végre újra önálló és bizalmat teremtő arculattal állhassunk a választópolgárok előtt mi, mint jobbikosok

– hangoztatta Földi István, aki szerint ehhez többek közt „egymás szeretetére, tiszteletére és megbecsülésére van szükség”.

 

Valóban bajtársak

Földi hangsúlyozta: bár Jakab Péter lemondott, „kiemelten fontosnak tartom, hogy a párt új elnöke képes legyen hatékonyan együtt dolgozni a párt frakcióvezetőjével, vagyis Péterrel”. 

Mi ketten valóban bajtársak vagyunk

– hangsúlyozta. Gyöngyösi Márton, a párt egyetlen EP-képviselője a dokumentumban úgy fogalmazott: az EP-választás a párt számára a „selejtező, ahol eldől, ki állhat egyáltalán rajthoz az önkormányzati választáson, ahol pedig a pártunk jövőjét kell újra megalapoznunk”. „Ha az első megmérettetésen elbukunk, akkor a következőre csak nézőként jutunk el” – jegyezte meg.

Reális célként tűzte ki, hogy „a Jobbik megint az ellenzék vezető ereje legyen”, megítélése szerint ezt a címet az EP-választáson fogják kiosztani. 

Gyöngyösi elismerte, „bár az ellenzéki együttműködés a választásokon óriási vereséget szenvedett, valószínűleg lesz még dolgunk a többi ellenzéki párttal, és ezt én magam is így tartom helyesnek”. Hozzátette, „ugyanakkor jól tárgyalni, jó kompromisszumokat kötni csak az tud, aki tudja, hova tart és mi számára a fontos”. „Volt, amikor azt mondták nekünk, hogy elvették a Jobbik lelkét. Én viszont tudom, hogy a párt lelke létezik, erős és töretlen. Lelkünk mélyén mindig tudtuk, éreztük, hogy a Jobbik egy nemzeti-konzervatív párt. Ezzel együtt legyen modern európai párt is, amely ahogy Magyarország építését, úgy Európa építését is feladatának tartja” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Gyöngyösi végül átláthatóbb és demokratikusabb Jobbikról beszélt. „Túl kevesen maradtunk ahhoz, hogy a pártot különböző véleménybuborékokban élő klikkek torzsalkodásai emésszék” – írta, hozzátéve, számít a munkában Potocskáné Körösi Anitára elnökhelyettesként, az elnökség és a frakció minden tagjára, így Jakab Péterre is.

Nem felejtik el a listázást

– A Jobbik név maga olyan folytonosságot fejez ki a párt történetének nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásokban gazdag éveivel, ami hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát. Ezt az álláspontot támasztja alá Gyöngyösi Márton jelöltsége is – közölte lapunkkal Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Hozzátette, a Jobbikkal kapcsolatban évek óta nem változott az álláspontjuk.

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke szerint aggodalomra ad okot, hogy Gyöngyösi lehet egy parlamenti frakcióval rendelkező párt elnöke.

Az emberek vallásgyakorlása, vallása az emberi jogok színtere is, senki másra nem tartozik, mint az örökkévalóra és a hívőre 

– mondta lapunknak. Emlékeztetett: a magyarországi zsidóság 2012-ben fájdalommal és félelemmel nézte Gyöngyösi azon elképzelését, hogy listázzák a zsidó származású parlamenti képviselőket. – Ha egy ilyen eszmerendszerrel magyarországi politikus domináns szereplőjévé válhat a politikai közéletnek, az maga a katasztrófa – hangsúlyozta.

Nincs hová osztódni

Gyöngyösi az „utolsó mohikán” – írta múlt pénteki Facebook-bejegyzésében a párt szolnoki tagja, Szotyori-Lázár Zoltán. Úgy vélte, ha nem Gyöngyösi vezeti a pártot, a Jobbik szét fog esni. „Több pártszakadást nem visel már el ez a mozgalom: nincs tovább hova osztódni. Vagy egyben maradunk, vagy örökre megszűnünk” – fogalmazott. Szerinte politikai öngyilkosság olyan elnököt választani, aki a mostanra tisztán körvonalazódott két jobbikos szekértábor emblematikus képviselője. 

„Az ugyanis nem elnökválasztás, hanem leszámolás lesz” 

– hangsúlyozta. Szerinte a Gyöngyösi és Földi melletti harmadik elnökjelölt, Ander Balázs győzelme esetén beülne a parlamentbe, Jakab Pétert leváltanák a frakcióvezetőségről, aki ezt követően nagy valószínűséggel kiülne a frakcióból és kilépne a pártból. „Ez maga lenne az utolsó tőrdöfés az ezer sebből vérző pártnak” – írta. A szexuális botrányba keveredett Földi István pártelnökké választásáról pedig úgy vélekedett: ha valamelyik vádról még „be is bizonyítaná Polt Péter ügyészsége”, hogy megállja a helyét, az maga lenne a katasztrófa a Jobbiknak.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Havran Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.