Legalább ötmillió forint a bírság, ha valaki Elf Bart árusít

Az életüket is veszélyeztetik, akik az Elf Bart szívják, átfogó akció indul az árusok felkutatására. A legtöbbször kisiskolások számára értékesített termék súlyosan ártalmas az egészségre, és illegális.

Forrás: MTI2022. 06. 15. 13:14
e cigi
e-cigaretta, ecigi illusztráció. foto: Vémi Zoltán Fotó: Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen

– jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezetek képviselői. 

Biró Marcell, az SZTFH elnöke közölte, nyári táborokban hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán. 

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy 

egy-egy ilyen termék akár két és fél vagy – magasabb nikotintartalom esetén – akár 16 doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják. 

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nemcsak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

Az SZTFH később kiadott közleményében részletezi, mire számíthat, aki Elf Bart árusít: 

Aki Magyarországon értékesít engedély nélkül ilyen termékeket, az ötmillió forinttól ötszázmillió forintig terjedő bírságot kockáztat.

Közölték, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága szigorúan ellenőrzi a termékek illegális kereskedelmét és 

több akciót is szervezett az elmúlt időszakban, hogy ezt a fiatalok körében is népszerű speciális dohánygyártmányt kiszűrje a feketepiacról. Csak az elmúlt hetek mérlege legalább 135 millió forintnyi lefoglalt áru, négy őrizetbe vétel és húszmillió forint bírság.

Az Elf Barral kapcsolatban közölték, hogy a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. 

– Mégis egyre többször ajánlják vételre online hirdetésekben, a Facebook Marketplace-en, különböző zárt csoportokban, az Instagramon és a TikTokon is. Az értékesítők jellemzően Messengeren tartják a kapcsolatot vevőikkel – hívták fel a figyelmet.

Az áru eredetéről közölték, hogy nagy tételben leggyakrabban Szlovákiából és Budapesten a kínai piacról érkezik az eladókhoz.

– Az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik

– hívták fel a figyelmet. Emlékeztettek: a NAV már csaknem harmincezer ilyen veszélyes eszközt vont ki a feketepiacról, ami akár gyerekek kezébe is kerülhetett volna. Az illegális termék forgalmazói a közeljövőben hasonló akciókra, közös razziákra számíthatnak a két hatóság részéről, ugyanis az SZTFH és a NAV továbbra is szigorúan fellép a jogsértések ellen. 

– Mivel 

a szülőknek és a pedagógusoknak is fontos tudniuk, hogy az Elf Bar nem játék, a gyermekek egészségét súlyosan károsíthatja, 

ezért az SZTFH a Klebelsberg Központ (Klik) elnökének küldött levelében is felhívta a figyelmet a jelenségre és kérte intézkedését, hogy a Kréta-rendszer segítségével minél több diákhoz és szülőhöz jusson el ez az információ. Az SZTFH továbbá a közeljövőben elindítja a 1828-as ingyenesen hívható zöld számát, ahová várja az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket – ígérik a kommünikében. 

Borítókép: Illusztráció. Az e-cigik másolata a rohamosan terjedő Elf Bar. Fotó: Vémi Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.