időjárás 22°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Nem csillapodik a menekülthullám, pénteken csaknem 13 ezeren érkeztek Ukrajnából

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.18. 09:38 2022.06.18. 10:30
Nem csillapodik a menekülthullám, pénteken csaknem 13 ezeren érkeztek Ukrajnából

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legfrissebb tájékoztatása szerint pénteken az ukrán–magyar határszakaszon Ukrajnából 6769-en, míg a román–magyar határszakaszon 5836-an léptek be Magyarország területére. 

A beléptetettek közül a rendőrség 346 embernek állított ki ideiglenes, harminc napig érvényes tartózkodásra jogosító igazolást, a végleges okmányok beszerzéséért viszont fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát. 

A közleményből továbbá kiderült, hogy az ukrajnai háború elől pénteken 298 ember, köztük 136 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 

A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba.A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot és internet-elérhetőséget biztosít nekik. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában.

Ukrajnai menekültek a BOK-csarnokban. (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.